18. joulukuuta 2009

Tutkimus: kevytlimsat haitallisia munuaisille

Keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat voivat vahingoittaa munuaisia. Yli 3 000 iäkästä naista käsittäneessä tutkimuksessa havaittiin, että vähintään kaksi pullollista kevytlimsoja päivässä juoneilla oli kaksi kertaa suurempi riski munuaisten toiminnan heikkenemiseen.

Tutkimuksen alussa tutkittavien munuaisten toiminta oli normaalia. Kriteerinä pidettiin munuaisten glomerulusten suodatusnopeuden (eGFR) heikkenemistä vähintään 30 prosentilla. Tulokset oli vakioitu muun muassa iän, korkean verenpaineen, diabeteksen, tupakoinnin ja sydäntaudin osalta.

Vastaavaa yhteyttä ei ollut sokerilla makeutetuilla juomilla. Siten voi olettaa, että kevytlimsoissa munuaisille ovat haitallisia niiden sisältämät keinotekoiset makeutusaineet, erityisesti aspartaami.

Toisessa samojen tutkijoiden, Julie Linin ja Gary C. Curhanin, tutkimuksessa myös runsas suolan käyttö yhdistyi tilastollisesti merkitsevästi suurempaan munuaisten toiminnan heikkenemiseen. Sitä vastoin beetakaroteenilla oli suojaavaa vaikutusta. Eniten beetakaroteenia saaneilla oli noin 40 prosenttia vähäisempi riski munuaisten toiminnan heikkenemiseen.

Tulokset julkistettiin hiljattain amerikkalaisessa munuaistutkijoiden kongressissa.

Mitä sitten light-juomien tilalle? Hyviä vaihtoehtoja ovat raikas vesi, vihreä tee tai vaikkapa porkkanamehu. Normaalipainoisen ruokavalioon mahtuu myös lasillinen täystuoremehua päivässä.

Päivitetty lähteiden osalta 12.1.2013.


Lähteet:

Renal Week 2009. The annual meeting of the American Society of Nephrology. Abstraktit SA-PO2751 ja SA-FC342.

Lin J, Curhan GC. Associations of sugar and artificially sweetened soda with albuminuria and kidney function decline in women. Clin J Am Soc Nephrol. 2011 Jan;6(1):160-6.
 

17 kommenttia:

  1. Ah.

    Aina varjelin, etteivät lapseni juoneet light-juomia yms. Aina olen karttanut aspartaamia sekä muita makeutusaineita ja opettanut sen lapsillenikin. He katsovat puolestaan itse, mitä aineksia elintarvikkeissa on. Ovat puolestaan opettaneet tavan muillekin. =)

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Minäkin olen suhtautunut aina epäillen kevytlimujen juomiseen, enkä ole oikein ymmärtänyt niiden viehätystä. Uskoisin, että ne ovat saavuttaneet suosionsa lähinnä mainonnan avulla. Tuoteselosteita kannattaa tosiaan lukea. Kaikki lisäaineet eivät ole haitallisia, mutta tuotteet, joissa on pitkä lisäainelista, kannattaa jättää kaupan hyllyyn.

    VastaaPoista
  3. Noista mehuista, niissäkin on eroja. Parhaita minun käsitykseni mukaan ovat kotimaisista marjoista kylmäpuristetut, makeuttamattomat 100% täysmehut, kuten tyrni, karpalo, mustaherukka, mansikka, puolukka. Merkkejä on ainakin Aten ja Meritalo. Ne ovat kotitekoisia mehumaijamehuja parempia, koska teollisesti niihin saadaan uutettua kuorissa ja siemenissä olevia yhdisteitä, jotka kotimehuissa menetetään.

    Ulkomaanmehuista parhaita lienevät granaattiomena, greippi ja tomaatti, kun taas omenatuoremhu on silkkaa sokerilientä, kun omenan hyötyaineet jäävät juurikin kuoriin ja kuiva-ainekseen.

    VastaaPoista
  4. Olisiko sinulla Juhana antaa jotain listaa tai lähdettä siitä, mitkä lisäaineet ovat "vaarallisia" tai vaarallisempia kuin toiset? Tarkkaanhan ei varmastikaan kaikesta tiedetä, mutta jokin tämän hetken tieto asiasta? Lisäaineet-hakuasanastasi en löytänyt. Kiitos etukäteen.

    VastaaPoista
  5. Hei,

    Olen huomannut, että eräissä blogeissa ja joillakin nettisivuilla on listattu ja analysoitu pikkutarkasti eri lisäaineiden haittoja, mutta en oikeastaan pidä lähestymistapaa hyvänä, vaikka temperamentteja on tietysti erilaisia.

    En halua rohkaista sellaista asennoitumista, että syömämme ruoka on täynnä potentiaalisia riskejä. Sellainen johtaisi aivan turhaan huolehtimiseen ja huoleen - pahimmillaan jopa neuroottiseen asennoitumiseen ruokaan. En edes pidä ruoan lisäaineita kovin merkittävinä riskeinä. Paljon suurempi haitta on se, että ihmiset eivät syö riittävästi terveellisiä ruoka-aineita!

    Kuluttajan ei tarvitse analysoida lisäaineita pikkutarkasti, kun ostaa kaupasta yksinkertaisia perusraaka-aineita ja laittaa ruoan niistä. Hyvänä nyrkkisääntönä minulla on mielessäni lause: "Terveys tulee kasvimaalta, sairaus tehtaasta."

    Jos joitain tuoteselosteiden aineita vältän, niin ne ovat osittain kovetetut kasvirasvat ja glukoosi-fruktoosi-siirappi. Niitä sisältävät tuotteet kierrän kaukaa. Mutta nekään eivät ole varsinaisia lisäaineita, vaan elintarviketeollisuuden käyttämiä huonoja raaka-aineita.

    VastaaPoista
  6. Onneksi olen päässyt mehu- ja limukierteestä eroon! En ole koskaan ollut kova limusieppo, mutta kun muutin omilleni, aloin poikaystävän innoittamana raahaamaan kotiin aina light ananas jaffaa. Nyt en juo enää mitään makeaa (paitsi nyt jouluna tulee juotua glögiä ja muuten kuivia siidereita). Epäilyttäviä aineita ovat moiset täynnä, tavalliset limut täynnä sokeria, lightit lisäaineita. Sainpahan tästä kirjoituksesta taas yhden syyn vältellä niitä, kiitos. Nyt säästyy rahat, kun limut ja mehut jää kauppaan. Olen huomannut, että varsinkin pojat ovat kovia juomaan mehuja. Aina pitää juissitölkin kanssa kulkea.

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentista. Monissa mehujuomissa on happamuudensäätöaineita, esimerkiksi sitruunahappoa, jotka ovat todella haitallisia hampaiden kiilteelle. Siksi kannattaa juoda vain 100-prosenttisia täystuoremehuja, jos mehuja juo, ja syödä niidenkin jälkeen ksylitol-purkkaa.

    VastaaPoista
  8. Itse juon yleensä puhdistettua vettä, vehnäorassekoitusta, porkkana/sellerimehua, vihreää ja kofeiinitonta teetä sekä muita itsetehtyjä hedelmämehuja. Kartan kyllä kaikki limpsat yms. Kaikkea roskaa ne tuokin markkinoille. :D

    http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/164889.shtml

    VastaaPoista
  9. Panee miettimään. Hyvin herkästi lihovana olen käyttänyt rasvatonta aspartaamilla maustettua jukurttia vuosia joka aamu. Toisaalta sen päivittäiskäyttö on rajoittunut siihen, kevytmehut ja -limsat ovat vain satunnaisia. Sokerissa on todella paljon energiaa ja minä pidän makeasta:)

    VastaaPoista
  10. Katriina,

    Vähäisestä määrästä aspartaamia ei ehkä ole haittaa, koska referoimassani tutkimuksessa vain vähintään kaksi pullollista kevytlimsaa yhdistyi riskeihin.

    VastaaPoista
  11. Eipä ole sokerilimsakaan mikään kiva vaihtoehto. Lähes kaikki on nykyään makeutettu glukoosi-fruktoosisiirapilla, jolla on havaittu ikäviä terveysvaikutuksia.

    VastaaPoista
  12. nuo keinotekoiset makeutusaineet nimenomaa lihottavat, koska häiritsevät aineenvaihduntaa.
    Eräs ystävänikin laihtui useita kiloja aika nopeasti pelkästään jättämällä PepsiMaxin pois.

    VastaaPoista
  13. Tuoreessa tutkimuksessa rotat, jotka söivät sakariinilla makeutettua jugurttia söivät enemmän ja lihoivat selvästi enemmän kuin glukoosilla makeutettua jugurttia syöneet.

    http://www.nutraingredients.com/Publica ... %2BSubject

    VastaaPoista
  14. Fruktoosi (toisin kuin glukoosi) vähensi myös (kirurgisesti aiheutetusti) munuaissairailla rotilla D-vitamiinin toimintaa dramaattisesti:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19959720


    Lienee hyvä kysymys, mitä nykyinen keinomakeutus/lisäaine/fruktoosihyöky aiheuttaa laajemminkin, jos nuo D-vitamiinihuomiot ovat laajennettavissa ihmisiin.

    VastaaPoista
  15. Oliko siitä tietoa, miten pitkä altistus pitää olla että riskit kasvavat? Join aikoinaan, vuosikaudet, Pepsi Maxia tosi tosi paljon, mutta pääsin eroon kun löysin puoli vuotta sitten kahvin ja Stevian. Kahvi korvaa kofeiinin jota Pepsi Maxista ilmeisesti kaipasin. Nykyään menee Maxia vain pari puolen litran pulloa viikossa, kun ennen sama määrä meni päivässä, joskus enemmänkin... Ankeaa kun suomesta ei saa Stevia-Colaa. Pidän niin kovasti kylmän kolajuoman mausta, mutta aspartaami ja sokeri kammoksuttavat, molemmat.

    VastaaPoista
  16. Hei Eeva,


    Tutkimustiivistelmän perusteella vaikutti siltä, että kysymyksessä oli 11 vuoden seuranta-aika.

    Kolajuomissa on huonoa myös niiden haitallinen vaikutus luustolle ja hampaille.

    VastaaPoista
  17. Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan vain kaksi kertaa viikossa nautittu sokerilimska lisäsi kakkosdiabetesta 46 %. Minulla ei ole tietoa, johtuiko se limskasta itsestään vai korreloiko muiden elintapojen kanssa.

    Mutta entisenä pepsimaxin päivittäisenä suurkuluttajana voin kertoa omasta kokemuksesta: Pysy kuivilla kaikista limuista ja sokerinameista kolme viikkoa. Se riittää. Sen jälkeen kaikki kolan sukuinenkin maistuu niin hirveältä, että hampaat on suusta lentää.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...