Viime kuussa julkaistiin australialaistutkimus, jossa rasvaisten maitotuotteiden käyttö yhdistyi vähäisempään sydän- ja verisuonitautisairastavuuteen. Tulos tietysti riehaannutti tyydyttynyttä rasvaa suosivat. Jos kuitenkin lukee koko tutkimustekstin, rasvaisten maitotuotteiden käyttö ei ollut yhteydessä pienempään kaikista syistä johtuvaan kuolleisuuteen. Rasvaisista maitotuotteista ei siten ollut hyötyä kuolleisuuden vähentäjänä.
Sen sijaan jos samaa tutkimusta lukee tarkemmin, siitä voi havaita jotain vielä mielenkiintoisempaa. Nimittäin kaikkien maitotuotteiden keskikäyttö (n. 2 annosta päivässä) oli yhteydessä 40 prosenttia pienempään kaikista syistä johtuvaan kuolleisuuteen verrattuna maitotuotteiden vähäisempään käyttöön (HR: 0.60; CI: 0.37-0.99). Toisin sanoen maitotuotteiden välttelyä voi tutkimuksen valossa pitää riskinä ja kohtuukäyttöä hyödyllisenä. Maitotuotteiden rasvaisuudella ei siis ollut vaikutusta tähän kaikista syistä johtuvaan kuolleisuuteen.
Tutkimus paljasti myös mielenkiintoisia piirteitä kalsiumin yhteydestä sydäntautiriskiin. Ruokavaliosta saadun kalsiumin keskisaanti (886 mg/pvä) yhdistyi tutkimuksessa pienempään sydäntautiriskiin verrattuna tätä vähäisempään tai suurempaan kalsiumin saantiin. (Määrä on jonkin verran vähemmän kuin suomalaiset ruokavaliostaan keskimäärin saavat. Suomalaiset saavat Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia kalsiumistaan maitotuotteista.)
Lisäksi tutkimuksen tiedot viittasivat siihen suuntaan, että jos ruokavalion lisäksi käytettiin vielä erillistä kalsiumlisää, sydäntautiriski kasvoi. Tulkitsisin tuloksia niin, että jos kalsiumin saanti ruokavaliosta on riittävää eli noin 800 milligramman luokkaa päivässä, erillistä kalsiumlisää ei yleisesti ottaen pitäisi käyttää. Sen sijaan kalsiumin aktiivisen imeytymisen turvaamiseksi on paikallaan huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista.
Tutkimuksen tuloksiin on tietysti syytä suhtautua pienellä varauksella sen vuoksi, että australialaisväestössä tehtyä tutkimusta ei välttämättä voi täysin luotettavasti soveltaa suomalaiseen väestöön.
Lähde:
Bonthuis M et al. Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. Eur J Clin Nutr. 2010 Jun;64(6):569-77.
Kohtuullinen maidon käyttö näyttäisi olevan terveyttä edistävää. Tuore mielenkiintoinen, hyvin kirjoitettu lehtiartikkeli maidosta: http://www.latimes.com/news/health/la-he-milk-20100712-2,0,3862887.story
VastaaPoistaWalter Willett tuo usein esiin, kuten tässäkin artikkelissa, että runsas maitotuotteiden käyttö voi lisätä eturauhassyövän riskiä ja mahdollisesti myös muiden syöpien risiä.
Hei Janne,
VastaaPoistaKiitos kommentista. Yleensä olen Willettin kanssa samoilla linjoilla, mutta arvelen hänen suhtautuvan maitotuotteisiin turhankin varovaisesti ja kriittisesti. Tosin hän on osuvasti kiinnittänyt huomiota siihen, että puhuttaessa maitotuotteiden hyödystä luustolle on tukeuduttu liikaa lyhytaikaisiin tutkimuksiin.
Maitotuotteiden yhteys korkeampaan eturauhassyöpäriskiin johtunee paljolti siitä, että kalsium on D-vitamiinin vastavaikuttaja. Kun pidetään huolta riittävistä (ja tasaisista) D-vitaminiinitasoista, suurempaa huolta ei pitäisi olla.
Varmaan on juuri näin, että maitotuotteiden käytöstä on turha liiemmin peloitella ja D-vitamiinin saantia on syytä alleviivata, mutta mitä tarkoitat sillä, että kalsium on D-vitamiinin vastavaikuttaja?
VastaaPoistaRunsas kalsium alentaa kalsitriolin, D-vitamiinin aktiivisen metaboliitin, muodostumista.
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11566656
Kiitos, mielenkiintoinen yhteys.
VastaaPoistaSuomalaiset käyttävät valtavasti maitotuotteita. Silti meillä on yhä enemmän osteoporoositapauksia. Eikö kukaan ihmettele tätä ristiriitaa? Luin kirjan Vallankumouksellinen maito. Siinä kirjoitettiin että käsitellyn maidon kalsiumi ei imeydy riittävästi. Ja mitä rasvattomampaa maito on, sen huonommin se imeytyy. Miksi tästä ei keskustella julkisesti? Käsittämätöntä että lapsille suositellaan juomaksi rasvatonta maitoa!
VastaaPoistaOlen ihmetellyt asiaa Luusto lujaksi elämäntavoilla -kirjassani. ;-) On totta, että maitotuotteista ei ole maagiseksi osteoporoosin ehkäisijäksi mutta ne eivät ole myöskään osteoporoosin syy. Kalsium on parempi saada ruoan mukana, mm. maitotuotteista, kuin ravintolisistä. Väestöjen sisäisissä tutkimuksissa, jotka ovat luotettavampia kuin väestöjen väliset vertailut, maitotuotteiden käyttö on yleensä näyttäytynyt hyvänä luustolle.
VastaaPoistaMaitotuotteiden rasvaisuutta tai rasvattomuutta en pidä kalsiumin imeytymisen kannalta kovin tärkeänä asiana, mutta jos lähdetään hifistelemään niin rasva voi muodostaa kalsiumin kanssa saippuamaisia yhdisteitä, jotka heikentävät kalsiumin imeytymistä. Joissain tutkimuksissa runsasrasvaisuus ja tyydyttynyt rasva ovatkin yhdistyneet suurempaan murtumariskiin. Tätäkin asiaa olen käsitellyt luustokirjassani, jota suosittelen.