24. syyskuuta 2010

Tiettyjen ravintolisien käyttö voisi säästää miljoonia

Tiettyjen luontaislääketieteestä tuttujen ravintolisien käyttö voisi säästää terveydenhuollossa miljoonia. Näin osoittaa uusi australiaistutkimus. Hyödyllisiksi laaja raportti mainitsee esimerkiksi omega-3-rasvat, jotka ehkäisevät tehokkaasti sydäntautitapauksia.

Omega-3-rasvojen käyttö vähentäisi myös tulehduskipulääkkeiden käytön tarvetta tulehduksellisissa nivelsairauksissa, joissa hyödyllinen olisi myös eri rohdoksia yhdistävä valmiste Phytodolor. Tulehdusta ja kipua hoitavana se säästäisi kipulääkkeiden käytöstä aiheutuvia kuluja. Lisäksi raportti mainitsee mäkikuisman, jonka käyttö vähentäisi masennuslääkkeiden käytöstä aiheutuvia kuluja.

Pitäisin järkevänä pragmaattisempaa suhtautumista ravintolisien ja muiden luontaislääketieteestä tuttujen keinojen käyttöön. Vanha vastakkainasettelu lääkehoitojen ja luontaislääketieteen välillä ei ole enää tarpeen. Voisimme suhtautua eri keinojen käyttöön ei-ideologisesti, käyttäen eri keinoja tarpeen mukaan ja harkiten. Tällainen suhtautuminen on tietojeni mukaan yleistä esimerkiksi Saksassa, Japanissa ja Israelissa.

Lähteet ja lisätietoa:

Cost effectiveness of complementary medicines. August 2010. (PDF)

Cost effectiveness of complementary medicines: Report. Nutraingredients.com

Gundermann KJ, Müller J. Phytodolor--effects and efficacy of a herbal medicine. Wien Med Wochenschr. 2007;157(13-14):343-7.

Phytodolor. Valmistajan sivut.


4 kommenttia:

 1. Hei Juhana!

  Kysyisin neuvoa D-vitamiinivalmisteista vauvalle. Neuvolasta sain ohjeen jossa D2- ja D3-vitamiineissa ei kerrota olevan muuta eroa kuin, että D2 on kasviperäinen ja D3 eläinperäinen vitamiini. Olen ymmärtänyt, että D3 on sitä mitä me eritoten tarvitsemme ja kuitenkin neuvolan mainoksissa markkinoidaan vain Devitol ja Jekovit - valmisteita, jotka ovat D2-vitamiinia. Miksihän näin on - eikös D3 olisi suositeltavaa vauvoillekin jos meille muillekin? Osaisitko sanoa jotakin?

  Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Joo, olen sitä mieltä, että myös lapsille D3-vitamiini olisi suositeltavampaa, koska D3-vitamiini sisältää D-vitamiinia sellaisessa muodossa, jossa keho itsekin sitä valmistaa (kolekalsiferoli). D2-vitamiini (ergokalsiferoli) ei ole kaikissa tutkimuksissa toiminut yhtä luotettavasti kuin D3-vitamiini. En tiedä syytä miksi neuvolan mainoksissa mainostetaan D2-vitamiinia sisältäviä valmisteita.

  Ainakin Minisun Drops on valmiste, jossa on D3-vitamiinia. Tuossa valmisteyhteenvedossa on se harhaanjohtava tieto, että D-vitamiinilisää ei pitäisi käyttää vain 3-vuotiaaksi, vaan sen jälkeenkin. Leikki-ikäisten D-vitamiinistatuksen on nimittäin havaittu olevan vielä heikompi kuin pienokaisten.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Kiinostaisi tietää hyviä kalanmaksaöljyvalmisteita, olen vuosia syönyt tuttua möllerin kalanmaksaöljyä, mutta viime viikolla en sitä uutta purkkia ostanutkaan tyhjän tilalle koska jäin miettimään onko nämä hyviä..

  Onko tuotteita joita voisin hyvällä omatunnolla suositella?

  kiitos.

  VastaaPoista
 4. Hei Helmi,

  En yleisesti ottaen suosittele kalanmaksaöljyn käyttöä, koska jokapäiväisesti käytettynä siitä saa niin runsaasti A-vitamiinia, että yhdessä ruokavaliosta saadun A-vitamiinin kanssa se voi heikentää luustoa. Liiallisena A-vitamiini lisää luun resorptiota (hajoamista). Tästä D-vitamiinitutkijatkin varoittivat eräässä tieteellisessä artikkelissa pari vuotta sitten.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...