Noin kahdella kolmasosalla suomalaisista kolesteroliarvot ovat suosituksia korkeammalla, ja puoli miljoonaa suomalaista käyttää kolesterolilääkkeitä. Monikaan ei tiedä, että kolesterolia voidaan alentaa oikean tyyppisellä ruokavaliolla yhtä paljon kuin kolesterolilääkkeellä.
Toronton yliopiston kehittämän Portfolio-ruokavalion on todettu alentavan LDL-kolesterolia suurin piirtein saman verran kuin statiinikolesterolilääkkeenkin, noin 30 prosenttia. Portfolio-ruokavalio paransi hyvin myös LDL- ja HDL-kolesterolin suhdetta. Asiaa koskeva tutkimus julkaistiin arvostetussa lääketieteellisessä The Journal of American Medical Association -lehdessä. Myöhemmässä tutkimuksessa LDL-kolesteroli aleni Portfolio-ruokavaliolla vielä enemmän: 35 prosenttia.
Portfolio-ruokavalion olennaisia osatekijöitä ovat:
● Liukoisen kuidun runsas määrä
● Mantelit
● Soija eri muodoissaan
● Kasvisterolit
Liukoista kuitua Portfolio-ruokavaliossa saadaan runsaasti kuitua sisältävistä kasviksista, hedelmistä, marjoista, kaurasta ja ohrasta sekä palkokasveista. Kasviksista ruokavalioon sisältyi esimerkiksi parsakaalia, porkkanoita, paprikoita, sipuleita, kukkakaalia, munakoisoa ja okraa, mutta myös muita vihanneksia. Hedelmistä liukoista kuitua on eniten luumuissa, mutta myös muita hedelmiä ja marjoja on hyvä nauttia. Lisäksi ruokavalioon kuului täysjyväviljaa sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita.
Kaikille tällainen lähestymistapa ei sovi, koska monet voivat kokea ruokavalion pitkäjänteisen noudattamisen hankalaksi. Mutta niille, jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan lääkkeetöntä lähestymistapaa, se voi olla hyvä vaihtoehto. Sen noudattamista helpottaa jos jo lähtökohtaisesti pitää Portfolio-ruokavalion suosimista ruoka-aineista. Jos jo käyttää kolesterolilääkkeitä, niiden käyttöä ei kuitenkaan pidä lopettaa omin päin.
Lisää tietoa kolesterolia alentavista keinoista, niin ravinnosta kuin ravintolisistäkin, löytyy Ravintoa sydämelle -kirjastani. Englanninkielentaitoiset voivat lukea lisää Portfolio-ruokavaliosta Portfolio Eating Plan -sivustolta (sivusto on rakenteeltaan hieman sekava, mutta sieltä voi löytää niin tutkimustietoa kuin reseptejäkin).
Moi
VastaaPoistaPortfolio Eating Plan-sivulta sai viestiksi vain erroria.
Kiitos tiedosta. Linkki on nyt korjattu.
VastaaPoistamites jos on soijalle allerginen ja ei halua lääkettä joka olisi tulossa lekurilta
VastaaPoistaSilloinkin voi katsoa, mikä kolesterolia alentava vaikutus on sillä, että ottaa käyttöön muut kolesterolia alentavat ruoka-aineet.
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaJos seuraan diettiä, milloin kannattaa mitata kolesteroli uudestaan.
Asiaa pitäisi oikeastaan kysyä omalta lääkäriltä, mutta periaatteessa kolesteroli laskee hyvin nopeasti, tutkimusten mukaan jopa kahdessa viikossa, kunhan vain ruokavalio on oikeanlainen eli tehokkaasti kolesterolia alentava. Mielestäni kolesterolin voi mittauttaa käytännössä uudelleen vaikkapa kuukauden kuluttua siitä, kun on ottanut käyttöön kolesterolia alentavan ruokavalion.
VastaaPoistaHei,
VastaaPoistaentä mitä tehdä, kun on vuosia syönyt oikean tyyppistä ruokaa: kasviksia joka aterialla tuoreena ja kasvisöljyssä paistettuna, vain kasvismargariinia leivällä, ei juuri maitoa, ei lainkaan makaroneja/ riisiä/perunaa? Silti kolesteroli on hiukan koholla.
Hei,
VastaaPoistaYksityiskohtaisempia neuvoja muun muassa kolesterolin alentamiseen on Ravintoa sydämelle -kirjassani. Sieltä löytyy myös esimerkiksi ravintolisäsuosituksia siltä varalta, että kolesteroli ei alene riittävästi pelkällä ruokavaliolla. Jos nekään eivät auta, sen jälkeen voi olla hyvä keskustella lääkärin kanssa, onko kolesterolilääkitykseen tarvetta.
Hieman koholla oleva kokonaiskolesteroli ei ole kovin haitallinen, varsinkaan jos kolesterolisuhteet (kokonaiskolesteroli jaettuna HDL:llä) ovat hyvät. Lisäksi sydäntautiriskiä voi alentaa erittäin hyvin myös kolesterolista riippumatta, kuten myös kerron Ravintoa sydämelle -kirjassa. Niinpä suosittelenkin kirjan hankkimista! :-)
Peter Attian mukaan vain LDL-partikkelien maaralla olisi suoranaista merkitysta ateroskleroosin syntyyn, ei kolesterolin maaralla tai LDL-C-partikkelien koolla. LDL-C -mittauksista olisi mahdotonta ennustaa partikkelien LDL-partikkelien lukumaaraa eivatka ne juurikaan korreloisi, partikkelien koko kylla korreloisi vaikka seka pieni etta isompi partikkeli tunkeutuisivat yhta helposti endoteeliin. Hapettuminen tai sokeroituminen tapahtuisi vasta taman jalkeen. Rutiinikolesterolimittaukset olisivat siis LDL:n osalta melko turhia ja olisi parempi keskittya ApoB:n mittaamiseen ja partikkelikoon maaritykseen NMR-spektroskopialla.
VastaaPoistahttp://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-v
http://eatingacademy.com/nutrition/the-straight-dope-on-cholesterol-part-vi