9. lokakuuta 2007

Päiväunet ovat hyväksi sydämelle

Päiväunet nukkuvien riski kuolla sydäntautiin on yli kolmannesta alempi kuin niiden, jotka eivät päiväunia ota. Tämän vuoden alkupuolella julkaistussa kreikkalaistutkimuksessa havaittiin, että keskimäärin vähintään puolen tunnin päiväunet ainakin kolmesti viikossa nukkuvien riski oli 37 prosenttia alempi. Myös harvemmin päiväunia nukkuvien riski oli hieman alempi mutta heidän kohdallaan tulos ei saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä. Tutkimuksen tekijät arvelivat päiväunien riskiä alentavan vaikutuksen selittyvän sillä, että se vähentää stressiä. Tiedetään nimittäin, että stressi lisää sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä sepelvaltimotautikuolleisuutta.

Oma ajatukseni tuloksista kuultuani on se, että olisi hyvä jos työelämässä olisi mahdollisuus kesken työpäivää otettuihin päiväuniin vaikkapa työpaikoille järjestetyissä lepohuoneissa. Uskon järjestelyyn olevan taloudellisesti hyvin varaa, sillä päiväuniin on ollut varaa myös köyhemmissä ja teknologisesti kehittymättömämmissä yhteiskunnissa. Tällaisten uusien käytäntöjen syntyminen edellyttäisi ennen kaikkea asenteiden muutoksia siinä, miten suhtaudumme työelämään. Jos stressittömyyttä ja elämän laatua arvostettaisiin nykyistä enemmän, se näkyisi käytännössä tällaisina järjestelyinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...