Maitohappobakteereja sisältävän juoman päivittäinen käyttö voi auttaa heinänuhaan, kertoo Medwirenews. Probioottijuoman päivittäinen nauttiminen muun muassa alensi allergiseen reaktioon liittyvien IgE-vasta-aineiden pitoisuuksia ja kohotti samalla IgG-vasta-aineiden pitoisuuksia, minkä ajatellaan suojaavan allergisilta reaktioilta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin tuoreessa Clinical & Experimental Allergy -tiedelehdessä.
Tutkimuksessa käytettiin Lactobacillus casei Shirota -bakteerikantaa, jota on monissa maissa myytävässä japanilaisessa Yakult-juomassa. En ole löytänyt suomalaista probioottijuomaa, jossa olisi juuri tätä bakteerilajia, mutta silti myös muilla probioottijuomilla saattaa olla allergisia oireita vähentävää vaikutusta. Lactobacillus casei -lajia on esimerkiksi Marlin ja Arlan tietyissä mehuissa ja mehujuomissa. Marlin mehujuomien täysmehupitoisuus on valitettavasti vain 30–40 prosenttia ja lisäksi ne ovat sokeroituja.
Probioottien vaikutuksesta immuniteettiin on hyvää tietoa Valion julkaiseman Nutrifocus-lehden teemanumerossa Luonnollista vastustuskykyä (nro 1/2006).
Syön itse aamuisin yhden Gefilus-jogurtin, jonka olen havainnut hyväksi vatsalleni. Heinänuhaan se ja sen bakteerikanta ei kuitenkaan auta ainakaan minulla. (Terveisiä muuten Valiolle, että varsinkin mansikkajogurtti maistuu keinotekoisille makuaineille.)
Muita lääkkeettömiä keinoja heinänuhan hoitoon
Muitakin lääkkeettömiä keinoja hoitaa heinänuhaa on. Minulla on hyvää omakohtaista kokemusta perillauutteesta. On myös jonkin verran tutkimustietoa, joka tukee perillan käyttöä allergisen nuhan hoidossa. Perillauutteen käyttö on suositeltavaa aloittaa viikkoa paria ennen oletetun allergiakauden alkua, jotta siitä olisi eniten apua.
Pahimpiin siitepölyoireisiin olen lisäksi muutaman päivän ajan käyttänyt noin kolmea grammaa C-vitamiinia päivässä puolen gramman annoksiksi jaettuna. Tällaisia isoja päivittäisiä annoksia käytettäessä C-vitamiini on parasta ottaa poretabletteina vatsaärsytyksen välttämiseksi. Todennäköisesti apua on myös omega-3-rasvahappoja sisältävistä kalaöljyistä sekä kversetiinistä. Kversetiini on flavonoidi, jota on ruoka-aineista sipulissa, omenissa ja kapriksessa (viimemainitussa todella huimasti). Sitä voi myös ostaa ravintolisänä hyvin varustetuista luontaistuotekaupoista.
Aiemmin luontaistuotekaupoissa oli myynnissä erillistä perillauutetta, mutta nykyisin tuote on korvautunut Kverilla-nimisellä yhdistelmävalmisteella, jossa on vaikuttavina aineina perillauutetta, kversetiiniä ja plantago- eli heinäratamouutetta. Tätä tuotetta voi pitää hyvin suositeltavana heinänuhaan.
Joskus heinänuhaan suositellaan myös Pycnogenolia, rannikkomännyn kuoriuutetta, mutta en ole itse havainnut siitä olevan juuri apua. Edellä mainitsemani perillauute ja Kverilla-valmiste toimivat paremmin.
Allergisia oireita lievittää hieman myös valkoisten vehnäjauhojen, sokerin ja maitotuotteiden välttäminen pahimpaan allergia-aikaan. Valkoisia vehnäjauhoja ja sokeria tosin kannattaa välttää muutenkin.
Monet ovat lisäksi saaneet apua nenähuuhtelukannun käytöstä, ja sen hyödyistä olen nähnyt jonkin verran tutkimusnäyttöäkin. Omakohtaista kokemusta kannun käytöstä minulla ei ole.
Lukijani Anna kertoo saaneensa apua rooibos-teestä. Sitä voi tosiaan myöskin kokeilla, sillä on joitakin tutkimusviitteitäkin, että se voi auttaa myös allergioissa. Rooibosta saa nykyisin tavallisista ruokakaupoista.
Päivitetty 11.6.2009
Lisätietoa
Suomalainen väitöstutkimus: Kekkonen R. Immunomodulatory effects of probiotic bacteria in healthy adults.
Life-Extension Foundation. Allergies: Finding Relief for a Common Conditition.
Ouwehand AC. Antiallergic effects of probiotics. J Nutr 2007; 137: S794-7.
Ravintoasiantuntija Juhana Harju kirjoittaa tähän blogiin ravinnosta, ravintolisistä ja terveydestä
— Sinulle, joka haluat pitää parempaa huolta terveydestäsi.
8. kesäkuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Heinänuhaanhan voi saada apua myös astman hoitoon kehitetystä Buteyko-menetelmästä.
VastaaPoistaKiitos mielenkiintoisesta täydennyksestä, Anonyymi. Voi olla, että Buteyko-menetelmä auttaisi sekin, mutta toistaiseksi näyttöä tuntuu löytyvän ainoastaan Buteykon hyödyistä astmassa. Tällä en sano, etteikö menetelmän käyttäjillä voisi olla hyviä kokemuksia siitä myös heinänuhassa.
VastaaPoistaYllättävä apu voi löytyä myös maallemuutosta. Itselläni oli Helsingissä asuessani pahat oireet koivun siitepölyaikaan, vaikka asuin niukkakoivuisessa Etelä-Helsingissä. Muutto metsänreunaan maalle lopetti oireet lähes täysin.
VastaaPoistaEnkä ole ainoa tapaus. Kysymyksessä voi ilmeisesti joillakin olla liikenteen hiukkaspäästöjen ja siitepölyn yhteisvaikutuus.
Toki ratkaisu ei sovi kaikille.
Kiitokset erittäin mielenkiintoisesta blogistasi. Löysin sen vasta tänään, mutta tulen taatusti vierailemaan usein!
VastaaPoistaOlen itse saanut parhaan avun allergiaoireisiin mainitsemistasi probioottivalmisteista sekä rooibos-teestä. Muki-pari rooibosta päivässä - enkä ole pariin vuoteen tarvinnut allergialääkkeitä lainkaan. Rooiboksen tehosta on jonkin verran tutkimuksiakin, mutta tutkittavien määrät ovat olleet niin pieniä ettei mitään varmoja päätelmiä voida tehdä.
Kiitos, Anna. Rooibos-vinkkisi oli erittäin mielenkiintoinen. Pitää tutustua asiaan. Olen juonutkin rooibosta usein iltaisin, sillä siinähän ei ole kofeiinia.
VastaaPoistaMitä eri teelaatuihin tulee, niin vihreä teekin voi auttaa jonkin verran (katso Fujimura Y, Tachibana H, et al. A difference between epigallocatechin-3-gallate and epicatechin-3-gallate on anti-allergic effect is dependent on their distinct distribution to lipid rafts. Biofactors. 2004;21(1–4):133–5. Tachibana H, Fujimura Y, et al. Tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate associates with plasma membrane lipid rafts: lipid rafts mediate anti-allergic action of the catechin. Biofactors. 2004;21(1–4):383–5.)
PubMedissä harhailtuani Rooiboksella kuten teelläkin näyttää olevan paljon annettavaa esim. verisuoniston terveydelle ja syövän torjunnassa. Sen sijaan viime aikojen suosikkini eteläamerikikalainen mate näyttää runsaasti käytettynä lisäävän syöpiä.
VastaaPoistaSe vaan on niin piristävää.
Näin on, Mirka. Mate muistaakseni yhdstyi ruokatorven syöpien suurempaan riskiin.
VastaaPoista