Kansainvälisen tutkijaryhmän mukaan kännykänkäyttöön liittyvä syöpäriski on niin suuri, ettei sitä voi enää jättää huomioimatta, kirjoittaa päivän Helsingin Sanomat.
— Olemme tänään samassa tilanteessa kuin olimme 50 vuotta sitten asbestin ja tupakan kanssa, sanoo syöpätutkija Thierry Bouillet HS:n mukaan.
Jutussa haastateltu Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Kari Jokela vähättelee riskejä. Jokelan kommenteista paistaa se, että kännykkäsäteilyn mahdolliset haitat yritetään pelkistää sen aiheuttamaan kudosten lämpenemiseen. Se voi mielestäni olla virhe, sillä sähkömagneettisella säteilyllä saattaa olla myös muita haittavaikutuksia solutasolla.
Kännykkäsäteilyn haitat eivät ole aivan spekulaation tasolla, sillä viime vuonna julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa Long-term use of cellular phones and brain tumours: increased risk associated with use for ≥ 10 years pitkäaikainen kännykänkäyttö yhdistyi lisääntyneeseen aivokasvainten riskiin. Tutkijoiden johtopäätösten mukaan varovaisuus kännykän käytössä on paikallaan.
Matkapuhelinvalmistaja Nokialle lähettäisin terveisiä, että nyt voisi olla olemassa hyvä markkinasegmentti säteilyltään vähäiselle kännykälle. Jos se olisi vielä klassisen tyylikkäästi muotoiltu ja edullinen, ostaisin sellaisen heti. (Kummastelen muuten hieman sitä, että Nokian yritysvastuuta koskevassa dokumentissa ei mainita lainkaan terveyttä yrityksen toimintaa ohjaavana arvona. Ovatkohan yrityksen arvot kunnossa?)
Mitäpä Antti Heikkilän blogista sanoisit, Juhana?
VastaaPoistahttp://www.anttiheikkila.com/sivu.php?id=2
Tuo osoite taitaa viedä Heikkilän blogin pääsivulle eikä juuri tähän kirjoitukseen, jota tarkoitan (ja joka juuri nyt onkin pääsivulla): Minne kaikki mehiläiset ovat menneet? Kirjoitettu 10.6.08.
Olen kyllä lukenut lehdistä mainintoja mehiläisiä tappavasta viruksesta, joten sinänsä havainto on varmaan oikea. En ole itse siihen kiinnittänyt oma-aloitteisesti huomiota, mutta nyt kun asiaa ajattelen, niin ei kukkapenkeissä todellakaan ole nyt pörrännyt entiseen tapaan. Olen tähän asti ajatellut että se johtuu hyytävän kylmästä alkukesästä.
T. Perenna
Silloin kun Heikkilä kirjoittaa muista kuin ravintoasioista, olen usein hänen kanssaan samaa mieltä. Hän kritisoi oivalla tavalla esimerkiksi ylenmääräistä medikalisaatiota. Tässä mehiläisiä ja kännykkäsäteilyä koskevassa asiassa olen myös Heikkilän kanssa samoilla linjoilla. Ravintoasioissa en silti lähtisi hänen neuvojaan seuraamaan.
VastaaPoistaMeillä on pölytys sujunut aivan normaalisti. Kimalaisia on tällä hetkellä suorastaan runsaasti.
VastaaPoistaEntä epäilyksensä mikroaaltouunin vaikutuksesta elintarvikkeisiin?
Olipa hienoa löytää yksi harvinainen poikkeus, joka oli halunnut ottaa esille blogissaan sähkömagneettisten kenttien riskejä jo -08. Upea juttu!
VastaaPoistaNykyäänhän tutkimustieto näistä riskeistä vaan lisääntyy lisääntymistään, hyvä kun tutkitaan. Ja onneksi rohkea tiedottaminenkin lisääntyy. Mutta valitettavan yleistä näitten riskien vähättely ja hyssyttely kyllä edelleen on.
Muutenkin olen nyt enemmän kirjoitteluusi tutustuttuani löytänyt tosi paljon punnittua puhetta ja erittäin kiinnostavia tutkimuksia blogistasi.
Huomaankin nykyään olevani monessakin asiassa samoilla linjoilla kirjoittelusi johtopäätösten kanssa.
Yhtenä pikku esimerkkinä muutos ajattelussani koskien kananmunien syömistä. En enää pidä fiksuna syödä niitä kovin runsaasti...niin kuin yhteen aikaan tein.Olen myös alkanut pohtia aiempaa enemmän luustonkin terveyteen liittyviä juttuja.
Mukavaa kesän alkua ja intoa tärkeässä työssäsi!
Hei Tiinuliinu,
VastaaPoistaKiva, että pidit. Varmaan leimaantumisen pelossa näitä asioita ei uskalleta ottaa esille, vaikka monet yksityisesti kertovatkin kärsivänsä kännykkäsäteilystä. Minulla on kännykkä, mutta olen säästänyt myös lankapuhelimen, koska koen pitkät kännykkäpuhelut häiritseviksi.
Mukavaa myös kuulla, että pidät kirjoituksiani punnittuina — siihen olen pyrkinyt. Kiitos myös ilahduttavasta toivotuksesta. Sinulle myös kivaa kesän alkua!
Maailman terveysjärjestö WHO totesi vastikään jotenkin niin, että oireet ovat (subjektiivisesti) todellisia, mutta että niillä ei ole yhteyttä sähkömagneettisten kenttien olemassaoloon tai voimakkuuteen. Eli tulkittuna viittaa siis psykologisiin tekijöihin.
VastaaPoistaSuomessa tehtiin v.2000 kaksi provokatiivista tutkimusta sähköyliherkkyydestä, Turun yliopistossa ja toinen Työterveyslaitokselle. Tulokset olivat em. mukaisia, oireet eivät korreloineet altistuksen kanssa, vaan esim. TTL:n kokeessa niitä tuli jopa hiukan enemmän valealtistuksessa (koehenkilö kuvitteli saavansa S/m-altistusta). Samantapaisia tuloksia on saatu useissa tutkimuksissa muuallakin maailmassa, niin radiotaajuuksilla kuin verkkovirtakentilläkin. Tieteellinen käsitys siis on, että sähköallergia ei ole todellinen ilmiö vaan taustalla on psykologisia tekijöitä.
Katso myös:
http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/174714
Lasse,
VastaaPoistaMinulla ei ole aikaa vastata kommenttiisi pitkästi. Niinpä suosittelen, että tutustut blogini myöhempiin kirjoituksiin, joista löytyy myös runsaasti linkkejä tutkimuksiin ja katsauksiin, myös sähköherkkyyttä käsitteleviin.
Totean kuitenkin nyt, että provokaatiotutkimuksissa on ollut paljon metodologisia ongelmia. Yksi suurimmista puutteista niissä on ollut se, että niissä väärin oletetaan sähhöherkkyysoireiden ilmaantuvan sähköherkille heti. Sähköherkät - minä mukaan lukien - kokevat oireita usein kuitenkin vasta viiveillä eli esimerkiksi vasta, kun altistusta on kestänyt useita minuutteja tai jopa tunteja.