11. kesäkuuta 2008

Vanhustentarhoihin elämänlaatua

Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Pentti Huovinen kirjoittaa muutaman päivän takaisessa Vanhustentarha-blogikirjoituksessaan siitä, miten vanhusten elämänlaatua sekä fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä voidaan parantaa luomalla vanhainkoteihin kodinomaisempi ruokailutilanne. Suosittelen lukemista. En edusta samaa poliittista kantaa kuin Huovinen.

4 kommenttia:

 1. Mitä tarkoitat sillä, ettet edusta samaa poliittista kantaa kuin Huovinen?

  VastaaPoista
 2. Hei Sammakko, kiitos kysymyksestä. Ehkä ilmaisin itseäni vähän epäselvästi. Tarkoitin vaan sitä, että vaikka pidinkin Huovisen blogikirjoituksesta, en kannata Kokoomusta, jonka varakansanedustaja Huovinen on.

  VastaaPoista
 3. Riittämättömän ja epäinhimillisen perushoidon lisäksi monet vanhukset kärsivät masennuksesta.

  Onko sinulla siihen ehdottaa jotakin?

  VastaaPoista
 4. Jaa,pitäisikö tässä ruveta mielipideautomaatiksi, jolla on mielipide joka asiasta? ;-)

  Luulisin, että vanhuksilla läheisten ihmissuhteiden vaaliminen on tärkeää, kuten meille kaikille. Siksi pitäisi tukea kaikkia sellaisia rakenteita, jotka helpottaisivat tärkeiden ihmissuhteiden ylläpitämistä. Jos vanhukset voisivat asua omassa ikävaiheessaan sellaisissa palvelutaloissa, joissa olisi myös yhteisiä tiloja kokoontumiselle, se auttaisi tällaisten ihmissuhteiden ylläpitoa.

  Lisäksi elämän tarkoitukseen liittyvät asiat vaikuttavat vahvasti mielialaan. Asiasta oli paljon periaatteellista keskustelua jossain lääketieteellisessä lehdessä (olisiko ollut British Medical Journal). Keskustelussa pohdittiin sitä, voitaisiinko masennukseen vaikuttaa ennen kaikkea yrittämällä vastata elämän tarkoituksettomuuden tunteeseen. Logoterapiassa kai näin tehdäänkin.

  Vanhukset pitäisi ottaa mukaan yhteisön elämään arvostaen sitä viisautta ja kokonaisnäkemystä, joka heillä on. Heillä voisi olla erilaisia osa-aikaisia asiantuntijatehtäviä eri elämänalueilla. Esimerkiksi Japanissa vanhuksia ja vanhuutta arvostetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...