5. joulukuuta 2007

Tutkimus: hunaja lääkettä tehokkaampi yskän hoidossa

Hunajaa on käytetty vuosituhansia erilaisten vammojen ja vaivojen hoidossa. Vasta viime aikoina tutkijat ovat alkaneet selvittää, millaisia antiseptisia ja antibakteerisia vaikutuksia ihmisen terveyteen tällä luonnollisella makeutusaineella täsmälleen ottaen on.

Uudessa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, josta kertoo myös uutisartikkeli, hunaja osoittautui lasten yskän hoidossa tehokkaammaksi kuin yskänlääke. Osittain sokkoutetussa tutkimuksessa 2–18-vuotiaat lapset jaettiin kolmeen ryhmään. Yhdelle ryhmistä annettiin hunajaa, toiselle hunajanmakuista dextrometorfaani-yskänlääkettä, kolmas ryhmä ei saanut mitään hoitoa. Vanhempien antamien oirepisteiden mukaan hunajalla hoidettujen lasten tila parani keskimäärin 10,71 pistettä verrattuna dextrometorfaani-lääkettä saaneiden 8,39:ään pisteeseen. Hoitamattomien pistemääräksi jäi 6,41.

— Tutkimus on lisä siihen kasvavaan aineistoon, joka kyseenalaistaa dextrometorfaanin käytön lapsilla, mutta se myös tarjoaa lääkäreille ja vanhemmille tunnustetun ja turvallisen vaihtoehdon, toteaa tutkija Ian Paul.

Kannattaa huomata, että tutkimuksessa oli käytetty tattarihunajaa. Eri hunajalajeilla voi olla paljonkin eroa tehossa ja välttämättä kaikki hunajat eivät tehoa yskään. Tattarihunajan valmistajia ja myyjiä löytyy helposti googlettamalla, mutta sen tilaamista valikoimiin voi myös ehdottaa omalle kauppiaalle tai luontaistuotekauppiaalle.

Hunajaa ei suositella annettavaksi alle vuoden ikäisille lapsille botulismiriskin takia.

4 kommenttia:

 1. No jo on kiinnostava tuore blogi ja kovin tervetullut, täytyy varmaan perehtyä myös kirjaasi. Erinomaista, kun joku jaksaa referoida tutkimustuloksia ja itse saa vain laiskana lukea hedelmät. :-)
  Ravinto/ravitsemus ja erityisesti sen merkitys terveydelle on äärettömän mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Ylimuuli. Onpa ilahduttavaa kuulla välillä noin rohkaisevaa hehkutusta. :-) Ravinnon terveysvaikutuksista kiinnostuneet ihmiset kun yleensä tuntuvat olevan harvinaisen kriittisiä.

  VastaaPoista
 3. Jos hunajaa ei suositella pienille lapsille, miten on raskaana olevien laita? Olen pahassa yskä-flunssassa, ja ärsyttää, kun ei saa käyttää mitään "kunnon lääkkeitä" sen hillitsemiseksi. Jos hunaja nyt sitten vielä on osoittautunut tehokkaammaksi kuin jotkut perinteiset lääkkeet, niin mikäs sen parempi; sitä haluaisin kokeilla. Se kun on kaiken lisäksi hyvääkin, toisin kuin yskänrohdot.

  VastaaPoista
 4. Raskaana ollessa voi käyttää hunajaa. Rajoitus koskee vain alle 1-vuotiaita.

  Katso: http://www.hunaja.net/tietoa_hunajasta/miksi_vain_yli_1-vuotiaille/

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...