11. joulukuuta 2007

Välimeren ruokavalio alentaa kuolemanriskiä

Välimeren ruokavalion noudattaminen alentaa sekä riskiä kuolla sydäntauteihin että yleistä kuolemanriskiä. Tuoreen Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Välimeren ruokavaliota parhaiten noudattaneiden kaikista syistä johtuva kuolleisuus oli sekä miehillä että naisilla noin 20 prosenttia alempaa kuin ruokavaliota vähiten noudattaneiden. Tutkimus perustui noin 380 000 amerikkalaisen miehen ja naisen seurantaan viiden vuoden ajan.

Perinteisessä Välimeren ruokavaliossa nautitaan runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja palkokasveja. Ruokavalioon kuuluu myös pähkinöitä ja kalaa, mutta punaista lihaa syödään vain harvoin. Tyydyttynyttä rasvaa käytetään vain vähän verrattuna oliiviöljyn ja rypsiöljyn runsaasti sisältämiin yksinkertaisesti tyydyttymättömiin rasvoihin. Alkoholia juodaan kohtuullisesti ja pääasiassa ruoan kanssa.

Tutkimuksesta kertoo englanniksi myös Science Daily (samassa uutisessa referoidaan myös toista tutkimusta, jossa jo melko vaatimattomien liikuntasuositusten noudattaminen vähensi myös kuolleisuutta).

3 kommenttia:

 1. Verrattuna jo vähäiseenkin liikuntaan ero ruokavalion välimerellisyyden eri asteissa tuntuu varsin pieneltä. Olisiko niin, että välimerellisyys käsitteenä olisi niin monitekijäinen, että ruokavalion vaikutusmahdollisuudet hämärtyisivät? Vai eroaisiko se mallina tavanmukaisesta syömisestä liian vähän?

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä siitä, että olisi voinut odottaa isompaakin vaikutusta, jos vertaa esimerkiksi ravitsemusinterventioihin, joissa tutkittavia on pyydetty syömään Välimeren ruokavalion mukaisesti (vertaa esim. Lyon Diet Heart Trial).

  Välimeren ruokavalio eroaa mielestäni varsin paljon amerikkalaisesta perusruokavaliosta. Sitä en siis usko syyksi. Pikemminkin arvelen, että Yhdysvalloissa välimerellisen ruokavalion tyyppisesti syöviä on niin vähän, että se heikentää havaittua vaikutusta.

  VastaaPoista
 3. Ehkä noin, esim. kalan kulutustilastot ovat todella alhaiset.

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...