Tämän lauantain Helsingin Sanomat kirjoittaa terveydenhuollon ja kasvatustieteen maisteri Enni Mertasen uuteen väitöskirjaan liittyen ravintolaruoasta. HS:n artikkelin mukaan "monissa ravintola-annoksissa on kuitenkin liikaa rasvaa, runsaasti proteiinia ja liian vähän hiilihydraatteja." Samassa yhteydessä haastateltu kokki ja ravintolakoulu Perhon tuntiopettaja Markus Maulavirta suhtautuu kriittisesti näihin näkemyksiin viitaten siihen, että vähärasvaisuus ei ole auttanut nuoria painonhallinnassa. Hän ei myöskään ole havainnut asiakkaiden olevan erityisen kiinnostuneita ravitsemusasioista.
Ravintolaruoan laatu on sinänsä tärkeä aihe ja siihen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Katsoisin Mertasen painottamien rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien keskinäisten määrien olevan kuitenkin toisarvoisia asioita — siitä olen kokki Maulavirran kanssa samaa mieltä. Terveyttä ajatellen olennaisempaa on se, onko ravintolaruoan rasvan laatu hyvää. Toinen tärkeä kysymys on se, onko vihanneksia tarpeeksi. Olisi myös tärkeää kiinnittää huomiota hiilihydraattien laatuun — esimerkiksi valkoisista jauhoista tehdyn pastan sijaan vain aniharvoissa paikoissa saa täysjyväpastaa.
Siitä en ole Maulavirran kanssa samaa mieltä, että ihmiset eivät olisi erityisen kiinnostuneita ravitsemuksesta. Ihmiset ovat. Ravintolaruokailutilanne ei vain suo luontevaa mahdollisuutta tuoda omaa kiinnostusta esille. Harva haluaa itselleen niuhottajan leimaa sillä, että alkaisi kysellä vaikkapa lounasravintolan kiireisessä kassajonossa siitä, onko ravintolan käyttämässä paistorasvassa osittain kovetettuja kasvirasvoja ja siten haitallisia transrasvoja. Asia on silti tärkeä, ja jokaisen ravintolan tulisi tarkistaa käyttämiensä paistorasvojen laatu.
Kevennykseksi liitän tähän asiaan liittyvän videon, jossa arvostettu Harvardin huippututkija Walter C. Willett on italialaisravintolassa syömässä ja puhuu samalla tärkeistä ravintolaruoan terveellisyyteen vaikuttavista kysymyksistä.
Rouva Willett ei pelkää niuhottajan leimaa... :-D
VastaaPoistaIsäni on syönyt viimeiset neljä vuotta lähes kaikki ateriansa puolalaista ravintolaruokaa. Kuulemani mukaan se ei ole vähärasvaista. Joka toinen ateria vegaaniravintolassa, joka toinen puolalaista perinneruokaa possun potkineen ja hapankaaleineen. Hän on hoikistunut ja kaikki arvonsa ovat parantuneet.
Hesarin tietojen mukaan ravintola-asiakkaat syövät ravintolassa keskimäärin kolme kertaa viikossa. Makrosuhteilla ei minustakaan ole tällöin mitään käytännön merkitystä, mutta transrasvoilla voi jo ollakin, ja hiilarien laadulla seuraavien tuntien vireystasoon.
En minäkään halua ravintolassa syödä transrasvoja. Kerran pyysin kermajotain... ja tarjoilija sanoi siinä olevan oikeaa kermaa. Paljatui, että se olikin vain kermaketta.
VastaaPoistaJotkut pitävät kermasta, mutta sekä Välimeren ruokavalio että japanilainen ruokavalio osoittavat käytännössä, että ruoka voi olla hyvinkin herkullista, vaikka se olisi valmistettu ilman kermaa ja voita.
VastaaPoistaRypsiöljy, oliiviöljy ja jopa aasialaisissa keittiössä käytetty seesamiöljy ovat ravintolaruoankin laitossa terveellisempiä vaihtoehtoja kuin voi ja kerma.
Samaa mieltä. Aasialaisesta ja välimerellisestä keittiöstä kannattaisi muutenkin ammentaa vaikutteita yhä vain enemmän, jo pelkästään kulinaarisistakin syistä.
VastaaPoistaToisaalta, ranskalaisen perinteen hylkääminen maitorasvoineen gourmet aterialla on minusta vähän hätävarjelun liioittelua myöskin.
Miten pizzasta saisi vähemmän epäterveellisen? Itse tilaan usein "rossa"-pizzan jossa ei siis ole lainkaan juustoa, omassa suosikissani on päällä tonnikalaa, sipulia ja mustia oliiveja. Kuinka epäterveellinen moinen pizza mahtaa olla? Siinähän on kuitenkin tomaattia ja sipulia ja valmistuksessa on oletettavasti käytetty oliiviöljyä...
VastaaPoistaKun olin nuori aikuinen, söin aika usein pizzoja pizzaravintoloissa, joten ymmärrän hyvin mieltymystäsi. Pizzojen epäterveellisyys tai terveellisyys riippuu todellakin aika paljon valituista päällysteistä ja raaka-aineista. Jos pizzassa on paljon vihanneksia ja esimerkiksi kalaa ja mainitsemaasi oliiviöljyä, se ei mielestäni ole välttämättä ole silloin tällöin syötynä huonoa ruokaa.
VastaaPoistaEpäterveellisintä pizzassa taitaa olla valkoisista jauhoista tehty pohja, juuston tyydyttynyt rasva sekä esimerkiksi tiettyjen täytteiden (salami ym.) sisältämä runsas suola. Jos syöt ohutpohjaista pizzaa, josta vielä jätät pullareunat syömättä, ateriasta tulee jo sillä terveellisempi. Sen sijaan paksupohjaiset amerikkalaiset pannupizzat ovat selvästi epäterveellistä roskaruokaa. Myös pakastealtaiden valmispizzat ovat epäilyttäviä, enkä itse koskisi niihin pitkällä tikullakaan. ;-)
Vinkiksi: Jos pidät pizzoista, voisit pitää myös muista italialaiskeittiön ruoista. Ehkä voisit laajentaa ateriavalikoimaasi siihen suuntaan.