30. tammikuuta 2008

Ruokavalio alentaa kolesterolia tehokkaasti

Ruokavaliolla voidaan alentaa sydäntautiriskiä siinä missä kolesterolilääkkeilläkin. Kustannustehokkaat ravitsemushoidot on otettava tosissaan käyttöön, kirjoittaa Juhana Harju.

Jo muutaman vuoden ajan on keskusteltu siitä, onko nykyisen laajuinen kolesterolilääkkeiden käyttö mielekästä. Kolesterolilääkkeiden runsasta määräämistä ovat kritisoineet julkisuudessa esimerkiksi epidemiologian professori Pertti Happonen ja Kelan tutkimusprofessori Timo Klaukka. Puolustajana on ollut muiden muassa geriatrian professori Timo Strandberg.

Kritiikin taustalla on ollut se, että tällä hetkellä Kelan korvaamia kolesterolilääkkeitä käyttää noin 500 000 suomalaista. Lääkekustannukset ovat kasvaneet huikeimpina vuosina peräti 16 prosenttia vuodessa. Lääkekulujen karkaamista käsiteltiin esimerkiksi TV1:n ykkösdokumentissa Kallis lääke (23.9.2007). Ohjelmassa kiinnitettiin huomiota siihen, että lääkevaihtoa tehostamalla lääkekustannuksissa voitaisiin säästää kymmeniä, ellei satoja miljoonia euroja.

Statiinilääkkeen vertaaminen toiseen statiiniin on kuitenkin keskustelua ”laatikon sisällä”, liian ahtaiden reunaehtojen puitteissa. Vielä 1970-luvulla lääkäri Pekka Puskan johdolla korkeita kolesterolitasoja pyrittiin toden teolla alentamaan elämäntapakeinoin. Nyt 2000-luvulla korkeita kolesterolitasoja on alettu pitää luonnollisina ja niiden lääkehoitoa asiaan kuuluvana. Tilanteen nurinkurisuutta kuvaa osuvasti amerikkalainen lääkäri Jay S. Cohen:

”Suurella osalla ihmisistä, joilla on lääketieteellisesti diagnosoitu korkea kolesteroli, ’hyperkolesterolemia’, ei ole mitään lääketieteellistä häiriötä. He kärsivät tasapainottomasta ravitsemuksesta. Yhteiskunnallisesti ei ole järkevää, että kohotamme LDL-kolesteroli- ja triglyseriditasoja ja laskemme HDL-kolesterolia huonolla ravitsemuksella – ja sitten määrittelemme nämä epänormaalit lukemat lääketieteellisiksi häiriöiksi ja… samalla vakuuttelemme itsellemme, että näin toimiminen on täysin järkevää.”

Kustannustehokkuutta arvioitaessa ei pitäisi rajoittua ainoastaan statiinilääkkeiden keskinäiseen vertailuun. Tulisi ottaa huomioon myös lääkkeettömien hoitojen, erityisesti ruokavalion, mahdollisuudet kolesterolin alentamisessa. Keskustelussa on täysin unohdettu se, että elämäntapahoidoilla – terveellisellä ruokavaliolla, painon pudottamisella, stressinhallinnalla ja liikunnalla – voidaan sydäntautiriskiä vähentää vähintään samassa määrin kuin lääkkeilläkin.

Lääkäreitä ohjeistavat Käypä hoito -suositukset. Niiden kolesteroliarvojen hoitoa koskevissa suosituksissa todetaan, että elämäntapahoitoja pidetään yleensä ensisijaisina hoitotapoina. Suosituksissa myös arvioidaan, että ”elämäntapahoitojen tehokkaalla toteuttamisella voitaisiin saavuttaa riittävä lipidivaste valtaosalla ihmisistä.” Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että kolesteroliarvot korjaantuisivat riittävästi ilman lääkitystäkin, jos vain elämäntapahoidot otettaisiin käyttöön.

Käypä hoito -suosituksen kirjoittajat on aivan oikeassa siinä, että kolesterolia voitaisiin alentaa elämäntapakeinoilla riittävästi. Suosituksen antama ohjeistus jää kuitenkin puolitiehen, sillä siinä ei kerrota edes lääkäreille millaista ruokavaliomallia potilaiden tulisi noudattaa ”riittävän lipidivasteen” saavuttamiseksi. Ainoaksi vihjeeksi kolesterolia tehokkaasti alentavasta ruokavaliosta jäävät kaksi alaviitettä.

Ruokavalio voi olla kolesteroliarvojen korjaamisessa erittäin tehokas. Toronton yliopiston professori David Jenkinsin johdolla tehdyissä tutkimuksissa on osoitettu, että hyvin suunnitellulla ruokavaliolla huonoa LDL-kolesterolia voidaan alentaa kutakuinkin yhtä paljon kuin statiini-kolesterolilääkkeelläkin, noin 30 prosenttia. Tämän Portfolio-ruokavalion olennaisia osatekijöitä olivat runsas liukoisen kuidun määrä, mantelit, soija ja kasvisterolit. Liukoista kuitua saatiin runsaasti muun muassa vihanneksista, hedelmistä, marjoista, kaurasta ja ohrasta. Mantelit kuuluivat päivittäiseen ruokavalioon; niitä käytettiin myös ruoanlaitossa. Soijaa syötiin ruokavaliossa eri muodoissa, ja kasvisteroleita saatiin muun muassa kasvisterolimargariineista.

Ruokavalion lisäksi kolesteroliarvoja voi korjata myös liikunnalla. Hyvin tunnetaan liikunnan hyvää HDL-kolesterolia kohottava vaikutus, mutta riittävän intensiivisellä liikunnalla voidaan myös alentaa jonkin verran LDL-kolesterolia, minkä tänä vuonna julkaistu Aki Vainionpään
väitöskirjatutkimus osoitti.

Kolesterolin alentamiseen keskittyneessä julkisessa keskustelussa on täysin unohdettu myös se, että sydäntautiriskiä voidaan alentaa tehokkaasti kolesterolista riippumattakin. Vakuuttavinta näyttöä tässä suhteessa on omega-3-rasvoista, joita on esimerkiksi rypsiöljyssä ja rasvaisessa kalassa, sekä Välimeren ruokavaliosta, jonka tärkeä osatekijä omega-3-rasvat ovat.

Lyonin sydäntutkimus tehtiin jo 1990-luvun puolella, mutta ansaitsee tulostensa vuoksi edelleen huomion. Siinä sovellettua Välimeren ruokavaliota noudattaneiden potilaiden sydäntautitapausten ja -kuolleisuuden määrä oli lähes kolmen vuoden seuranta-aikana 70 prosenttia alempi kuin kontrolliryhmällä, joka sekin noudatti aivan järkevää, silloista sydänpotilaille suositeltua ruokavaliota.

Omega-3-rasvahappojen hyödyt tulivat esille myös GISSI-tutkimuksessa, jossa pelkkä kalaöljylisä vähensi sydäntautikuolleisuutta 30 prosenttia ja kokonaiskuolleisuutta 20 prosenttia. Näiden rasvahappojen ja erityisesti kalaöljyjen hyödyt on osoitettu lukuisissa muissakin tutkimuksissa. Parin vuoden takaisessa lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa
tutkimuksessa tuli esille myös kalaöljyjen hyödyllisyys statiini-kolesterolilääkitykseen verrattuna. Kalaöljyjen todettiin alentavan sekä sydäntautikuolleisuutta että kokonaiskuolleisuutta enemmän kuin statiinien.

Ravitsemushoidot ovat lääkehoitoihin verrattuna myös hyvin edullisia. Se käy vahvasti ilmi esimerkiksi Kuopion yliopistossa tehdystä Tekesin raportista Ravitsemushoidon kustannusvaikuttavuus. Raportissa todetaan, että ravitsemusneuvonta ja -hoito ovat laiminlyötyjä terveydenhuollossa. Suomessa on vain yksi ravitsemusterapeutti noin 200 000 asukasta kohti, vaikka tavoite on yksi 30 000:tta kohti.

Ruokavaliohoidoissa ei onnistuta lääkärin vastaanotolla muutamassa minuutissa annetuilla ohjeilla. Lisänä tarvitaan muita keinoja. Potilaille tulee jakaa hyvin toimitettuja aineistoja ruokavaliohoidoista. Ravitsemusterapeuttien virkoja on perustettava perusterveydenhuoltoon tuntuvasti enemmän, ja potilaita on ohjattava heidän vastaanotoilleen paljon nykyistä useammin. Lisäksi on panostettava erityisiin ennaltaehkäiseviin ohjelmiin, joiden on osoitettu olevan kustannustehokkaitakin. Tarvitaan esimerkiksi potilasryhmille järjestettäviä luentoja ja ryhmätapaamisia, joista potilaat voivat saada tukea omille pyrkimyksilleen elää terveellisemmin.

JUHANA HARJU

Juhana Harju on ravintoasiantuntija ja Ravintoa sydämelle -teoksen kirjoittaja.

9 kommenttia:

  1. Mitäs Juhana Harju sanoo allaolevasta,
    http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm

    VastaaPoista
  2. Onkohan tämä oikealla palstalla vieläkään?;)

    Noin vuosi sitten ajattelen tulleeni uskoon. Jätin institutioidun valtauskonnon ja minusta tuli lahkolainen. Kyse on koululääketieteellisestä ravinto-opista. Eräs ystäväni - huijarisaarnaaja - antoi eräänä aurinkoisena, elokuisena iltapäivänä minulle aiheen pohtia, mitä paskaa meille institutioiden arvovallalla syötetään. Omalla olemuksellaan tämä lääkäri osoitti jotain voivan tapahtua. Kysymys oli suurelta osalta pullamössön (hiilarien) ja rasvojen vaarallisuudesta/vaarattomuudesta. Kaveri oli tutkinut rasvateorioita sekä muita huijauksia kohtuullisen paljon, ollut Grönlannissa 6-7 vuotta ja työssään
    lääkärinä ei ollut tavannut ainuttakaan sydän- ja verisuonisairauksiin kuollutta
    paikallista - vaikka syövät tyydytettejä, jos kohta kalanrasvojakin. Kaikesta tämmöisestä se alkoi. Vähensin hiilihydraateja enkä välttänyt muita rasvoja kuin teollisia 'kevyitä' etc.
    Samoinajattelijoita löytyi netistä runsaasti. Karppaajasivustolta sain vahvistusta näkemyksilleni. Kookosöljyä (Virgin Coconut Oil) temmoin koko syksyn.
    Hieman jännitti mennä verikokeisiin lokakuussa. Läskillä, voilla, kananmunilla & kaikella kielletyllä itseäni testattuani. Tulos yllätti ainakin työterveyshuollon.
    Kolesteroliarvot olivat reilusti parantuneet 'oikeaoppisesti' syötetystä. V.2000 olin Kelan kuntoutuksessa, missä meille annettiin oikean ravinnon ohjeet. Söin vuoden kevyttä ja liikuin paljon. Kun sitten 2001 oli projektin päättäjäiset, odottelin papukaijamerkkiä. Mutta rouva ravintoterapeutti lopetti haaveilun:
    " ...Mutta mitäs sinä olet syönyt. Sinun kolesteroliarvosi on 7,3 !
    Pyysin kalibroimaan mittarit, mutta...
    Neljä kuukautta kului. Palasin perusravintoon: makkaraa, sinistä maitoa ynnä kaikkea normaalia mistään tinkimättä. Menin mittauttamaan veriarvoni. Kolesteroli oli pudonnut 5,6:een. Kaikki muutkin olivat parempia kuin 'terveen elämän' projektissa.

    Ja sitten: 28. syyskuuta 2007
    Arvot kohdallaan
    Arvot on kunnossa - sano David Hume mitä tahaan! Että nyt kun oon yli vuoden dietaannut matalahiilarista ruokaa, niin yllätys, yllätys? Se tuntuu toimivan.

    Viime lokakuussa kävin arvottamassa itseäni. Olin silloin ollut elokuun puolivälistä matalahiilihydraattisella ruokavaliolla. Siis ei juuri perunaa, hitaita hiilareita maltillisesti - KEVYITÄ EI LAINKAAN. Rasvaista juustoa,kananmunia, ylikypsää siankylkeä, voita jne. Kaikki arvot - kolesteroli, triglyt etc. olivat parantuneet reilusti - sokeri oli samaa luokkaa n.6. Työterveyshoitaja ihmetteli, että ei sen noin kuuluisi olla!

    Nyt sitten oli kulunut vuosi läskinsyönnillä ja E-EPAN syöntiä, rasvaista ja rasvaista - lisäksi Kamelinaöljyä jopa suoraan pullosta - siis kitupellavaöljyä.
    (omega 3)
    Kesällä vähän lipsui, mutta pääsääntöisesti ja punttisalia säännöllisesti. Arvoihin:
    Kokonaiskolesteroli 4,7 (-06, 5,6), sokeri 5,7 ( 6 ), triglyt alhaalla, maksa.arvot ok. Itseasiassa kaikki parantuneet.

    tältä pohjalta...

    VastaaPoista
  3. "Mitäs Juhana Harju sanoo allaolevasta,
    http://www.prometheus.fi/terveys/kole.htm"


    Sivusto on minulle tuttu, ei mitään uutta. Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden kannattajat ovat linkittäneet tuota Kendrickin demagogista kirjoitusta ahkerasti eri keskustelupalstoille. Tyylistä voi havaita, että kirjoitus on suunnattu maallikoiden vakuuttamiseen.

    Mitä tulee kolesteroliin riskitekijänä, viittaa tässä edelleen Lancetissä julkaistuun yli 60 prospektiivisen tutkimuksen meta-analyysiin (lähde mainittu blogini Kolesteroli ON riskitekijä -kirjoituksessa). Siinä todetaan, että kolesteroli on riskitekijä useimmissa teollistuneissa maissa molemmilla sukupuolilla ja kaikissa ikäryhmissä keski-iästä vanhuuteen. Poikkeuksia tietysti löytyy aina.

    Kendrick puhui paljon VLDL:stä. Se korreloi sen verran vahvasti triglyseridien kanssa, että käytännössä VLDL.n analysoinnilla ei ole paljon merkitystä.

    VastaaPoista
  4. Peeär-miehelle,

    Näitä kertomuksia kolesterolin alentumisesta voi lukea vähähiilihydraattisilta keskustelufoorumeilta, ja olen niitä lukenutkin. VHH-ruokavaliot eivät kuitenkaan alenna kolesterolia mitenkään konsistentisti, vaan monilla kolesteroliarvot saattavat noustakin.

    Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että toistaiseksi vähähiilihydraattisilla ruokavalioilla on saavutettu etuja ainostaan painonhallinnassa ja tietyissä metabolisissa markkereissa. Korostan kuitenkin sitä, että ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, joka osoittaisi vähähiilihydraattisten ruokavalioiden vähentävän sairastuvuutta tai kuolleisuutta.

    Sitä vastoin on tutkimuksia, mm. Lyonin sydäntutkimus, jotka osoittavat, että Välimeren ruokavalio vähentää merkittävästi sekä sydäntautikuolleisuutta että kokonaiskuolleisuutta. Siksi suosittelen sitä.

    VastaaPoista
  5. "Korostan kuitenkin sitä, että ei ole olemassa yhtäkään tutkimusta, joka osoittaisi vähähiilihydraattisten ruokavalioiden vähentävän sairastuvuutta tai kuolleisuutta."

    Tarkoittaako tämä mielestäsi, että
    a) sairastuvuus ja kuolleisuus eivät laske
    b) ne voivat laskea, mutta asiaa ei ole tutkittu riittävästi

    VastaaPoista
  6. Jari kirjoitti:

    "Tarkoittaako tämä mielestäsi, että
    a) sairastuvuus ja kuolleisuus eivät laske
    b) ne voivat laskea, mutta asiaa ei ole tutkittu riittävästi."


    Voivat laskea mutta asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi. (Toisaalta riippuu myös siitä, mikä on vertailuruokavalio. Lyhytaikaisissa tutkimuksissa VHH-ruokavalioita on verrattu usein vähärasvaisiin ruokavalioihin, mutta harvemmin oikeisiin, kohtalaisen runsaasti hyvää rasvaa sisältäviin Välimeren ruokavalioihin.)

    Katson, että on viisainta suositella ruokavaliomalleja, joiden tuloksellisuudesta sydäntautien ja kuolleisuuden vähentämisessä on parasta näyttöä. Vähähiilihydraattisia ruokavalioita koskevaa näyttöä on varmasti tulossa lähivuosina enemmän. Muutaman vuoden kuluttua tiedämme niiden mahdollisista hyödyistä ja riskeistä paljon enemmän.

    VastaaPoista
  7. Joitakin viitteitä on siihen suuntaan, että eri ruokavaliomallit kenties sopivat eri ihmisille.

    Välimerentyyppisestä ruokavaliosta on vahva näyttö, mutta myös minä voin selvästi paremmin vähähiilihydraattisella. Olin noudattanut välimerellistä vuosikaudet ennen sitä.

    Loistavia kolesteroliarvokehityksiä on nähty vhh:lla, mutta ei kaikilla, kuten Juhana edellä totesit.

    Uskonvarmuuteen ei minusta kenelläkään ole aihetta muiden kuin omien kokeilujen pohjalta, oman itsen suhteen.

    VastaaPoista
  8. Olen joutunut hylkäämään taas pari kommenttia. Siksi toistan aiemman keskusteluohjeeni:

    Toivoisin kommenteissa aitoa keskustelua, enkä ainoastaan oman agendan esille tuomista. Tulisi myös mahdollisuuksien mukaan pyrkiä siihen, että kommentit liittyisivät kulloisenkin blogikirjoituksen aiheeseen.

    Tätä ohjetta kun noudattaa, on hyvät mahdollisuudet saada kommenttinsa julkaistuksi. :-)

    VastaaPoista
  9. Sairauksien hoito tulee halvemmaksi yhteiskunnalle kuin niiden ennaltaehkäisy, luin jostain???

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...