Harvardin yliopiston tammikuun uutiskirje, josta kirjoittaa myös Medical News Today, ehdottaa raflaavasti, että voisimme tehdä itse itsellemme sydämen ohitusleikkauksen. Toimenpiteen voi tehdä kotioloissakin ilman korkean teknologian apuvälineitä — tarvitset vain hyvät kengät. Huimapäiseltä kuulostavan ehdotuksen taustalla on havainto, että riittävä liikunta lisää uusien kollateraalisuonten muodostumista sydämen ympäristössä, mikäli alkuperäiset sepelvaltimot ovat plakin vuoksi ahtautuneet. Uusien verisuonten laajentuessa, pidentyessä ja muodostaessa uusia yhteyksiä ne lisäävät sydämen hapensaantia ja voivat siten vähentää rasitusrintakipua sitä tuntevilla.
Sydänsairaiden on toki paikallaan keskustella lääkärinsä kanssa ennen uuden liikuntaohjelman aloittamista.
Ohitusleikkausta voi välttää myös vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Onko teiltä jäänyt huomaamatta ADA:n eli Amerikan Diabetesliiton uudet ravintosuositukset t2 diabeetikoille. Niissä asetetaan Lowfat ja Lowcarb ruokavaliot nyt samalle viivalle.....ADA suosittelee Lowcarbia miljoonille amerikkalaisille...kuinka se nyt on jäänyt Teiltä huomaamatta?
VastaaPoistaEn ole vakuuttunut siitä, että ohitusleikkauksen voisi välttää vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Itse asiassa ei ole mitään näyttöä siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentäisi sydäntautisairastavuutta tai -kuolleisuutta. Toistaiseksi on nähty ainostaan hyötyjä painonhallinnassa ja tietyissä metabolisissa markkereissa.
VastaaPoistaSen sijaan Välimeren ruokavalion ja omega-3-rasvojen on molempien (sekä yhdessä että jälkimmäisten myös erikseen) osoitettu vähentävän niin sydäntautitapauksia kuin -kuolleisuuttakin.
Olen pannut merkille sen, että Yhdysvaltain diabetesliitto ADA hyväksyy nyt myös vähähiilihydraattiset ruokavaliot diabeetikoiden hoidossa. Glykeemisessä kontrollissa vähähiilihydraattisten ruokavalioiden vahvuudet ovatkin. Silti myös vähähiilihydraattisia ruokavalioita noudatettaessa olisi turvallisinta painottaa juoksevien kasviöljyjen, rasvaisen kalan ja palkokasvien runsasta osuutta.
Tunnen kyllä hyvin ns. Välimerendietin, sillä olen asunnut pitkään parissakin eteläeurooppalaisessa maassa ja asun edelleenkin. Parhaimmillaan se on vähähiilihydraattinen vr. hiilihydraattitietoinen(siis kasviksia ja oliviöljyä,lihaa, kalaa ja viiniä), mutta rasvainen.
VastaaPoistaVHH ei suinkaan hylkää hyviä rasvoja...eikä myöskään mainitsemaanne Omega 3:ta, jonka suhde Omega 6 suhteen pitäisi parhaimmillaan olla 1/1....nythän se on jotain muuta??? Kiistan aihehan tuntuukin olevan siinä mitkä rasvat katsotaan terveellisiksi. En kyllä laittaisi samalle viivalle rypsi- ja oliviöljyä. Oliviöljyä on nautitttu tuhansia vuosia Välimeren maissa...entäs rypsiöljyä?
Eikö metabolinen oireyhtymä ole juuri yksi!? sydänsairauksien riski.Onko teillä tarkkoja tutkimustuloksia siitä,kuinka vähärasvainen ruokavalio auttaa sydäntä ja estää sydänsairauksia? Vuoden 2005 Valtionravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa valitellaan, että Suomenkansa lihoaa koko ajan lisää. Eikö kansa noudata suosituksia vai onko vähärasvaisessa ruokavaliossa jotain vikaa?
Nyt ADA on melkeinpä pakon edessä joutunut muuttamaan suosituksiaan eli perumaan sanansa, koska eräs yksityinen diabetesklinikka on saanut hyviä tuloksi vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Kai siinä on kysymys lähinnä kasvojen menetyksestä?
Olisi kyllä hyvä,jos Tekin laittaisitte sivuillenne tietoa tästä ADA:n radikaalista suunnanmuutoksesta ennenkuin joku diabeetikko lähtee kokeilemaan VHH:ta ominpäin...seuraukset saattavat olla hengenvaaralliset, jos insuliiniannoksia ei vähennetä samaan tahtiin kun verensokeri laskee? Sokeri voi laskea muutamassa päivässä? ADA nimittäin unohti suosituksessaan varoittaa verensokerin äkillisestä laskusta. Sensijaan he kyllä kehoittivat tarkkailemaan rasva-arvoja...miksiköhän vain niitä?
Hei,
VastaaPoistaVarsinaisestihan tämä ei kuulu enää päivän postituksen aiheeseen eli siihen, miten liikunnalla voi parantaa sydämen verenkiertoa, mutta vastaan vielä silti.
Uskon tietäväni hyvin millainen vähähiilihydraattinen ruokavalio on. Itse suosittelen tietyille ihmisille (insuliiniresistenteille ja metabolisesta oireyhtymästä kärsiville) hiilihydraattien vähentämistä tietyin ehdoin, jotka olen Ravintoa sydämelle -kirjassani melko tarkasti selvittänyt.
Vastaan vain omista näkemyksistäni ja suosituksistani. Siksi en voi vastata Valtion ravitsemusneuvottelukunnan puolesta. Itse en pidä kysymystä makroravintoaineiden keskinäisistä määristä kovin kiinnostavana enkä kaikken olennaisimpana, minkä tarkkaavainen lukija huomasi jo eilisestä (5.1.) ravintolaruokaa käsittelevästä kirjoituksestani.
Ruokavalio voi olla terveellinen hyvin erilaisilla makroravintoaineiden suhteilla. Perinteisessä kreetalaisessa ruokavaliossa on suhteellisen paljon rasvaa (n. 40 E%) kun taas perinteissä japanilaisessa ruokavaliossa on pärjätty hyvin vähäisellä rasvan määrällä (n. 11E%). Molemmat ovat siitä huolimatta olleet terveellisiä. Olennaista näkemykseni mukaan on ruoka-aineiden terveellisyys kunkin makroravintoaineryhmän sisällä.
En kirjoita blogiani erityisesti diabeetikoille, vaan toistaiseksi olen tehnyt sellaisen valinnan, että kirjoitan blogiani lähinnä ajatellen suomalaisten enemmistöä. Yritän valita juttuaiheitakin yleisesti ottaen niin, että ne koskettaisivat mahdollisimman monia. Silti tunnustan sen, että ihmiset ovat aineenvaihdunnallisesti ja muutenkin erilaisia ja että ihanteellista on ottaa myös yksilölliset tarpeet huomioon.
Toivottavasti tämä selvensi suhtautumistani asiaan. :-)