9. tammikuuta 2008

Totuus ruoasta ja erektioista

TV1:ssä alkoi eilen ensimmäisen osansa perusteella mielenkiintoiselta vaikuttava kuusiosainen sarja Prisma: Totuus ruoasta. Kun tavallisesti TV:n ravintoa käsittelevät ohjelmat ovat olleet niin pitkälle popularisoituja, että niissä ei ole ollut enää juuri mitään substanssia, tässä ohjelmassa sitä yllättäen oli. Ihailin BBC:n toimittajien kykyä tuoda asia lähelle katsojaa, ja asiaakin siis oli.

Valkosipuli voi parantaa erektioita

Minulle ohjelmassa uutta oli esimerkiksi se, että valkosipulilla pystytään parantamaan peniksen verenkiertoa ja siten myös erektioita. Kirjoitettuani aiemmin blogikirjoituksen valkosipulin terveellisyydestä verisuonistolle arvelin, että niin saattaisi hyvinkin olla, mutta mitään tutkimustietoa minulla ei asiasta kuitenkaan ollut. Nyt ohjelmassa kerrottiin, että neljän valkosipulinkynnen syöminen päivässä oli parantanut erektioita kuudella seitsemästä miehestä kolme kuukautta kestäneen kokeen aikana. Valkosipuli siis toimii ikään kuin luonnollisena Viagrana. (Jos valkosipulin lisäksi söisi vielä arginiinia runsaasti sisältäviä ruoka-aineita, kuten manteleita ja tummaa suklaata, vaikutus todennäköisesti vielä tehostuisikin.)

Asia liittyy myös sydäntauteihin sillä tavoin, että erektio-ongelmat johtuvat hyvin usein myös penikseen johtavien valtimoiden ahtautumisesta. Kun elimeen virtaa vähemmän verta, myös erektiot heikkenevät. Siten erektio-ongelmat eivät suinkaan aina johdu ainakaan pelkästään psyykkisistä syistä, vaan niillä on usein myös fysiologinen puolensa. Erektio-ongelmien fysiologiseen puoleen on sikälikin tärkeää kiinnittää huomiota, että penikseen johtavien verisuonten ahtautuminen yhdistyy usein sepelvaltimoiden ahtautumiseen.

Tässä yksityiskohtaiset ohjeet valkosipulin käyttöön perustuen puhuttuun ohjelmaan, siihen liittyviin BBC:n nettisivuihin sekä tutkimuslähteisiin. Näillä ohjeilla voit maksimoida hyödyllisesti vaikuttavien aineiden määrän:

● Leikkaa valkosipuli pieniksi palasiksi — siten siihen muodostuu enemmän vaikuttavaa allisiinia.
● Anna valkosipulin seistä noin 10 minuuttia.
● Syö valkosipuli raakana.
● Syö 4–5 kynttä päivässä parhaiden tulosten aikaansaamiseksi.
● Käytä espanjalaisia Morado-lajikkeen valkosipuleita, jotka ovat tavallisimpia ruokakaupoissa myytäviä.
● Vähentääksesi valkosipulin hajua syö lopuksi ainakin yksi oksa tuoretta persiljaa tai minttua.


Muita aiheita

Muitakin aiheita ohjelmassa toki käsiteltiin. Joukko ihmisiä oli esimerkiksi koottu leirille syömään varhaisten esi-isiemme kasvisvoittoista ruokaa. Lyhyessä ajassa leiriläisten kolesteroliarvot alenivat tällaisella ruokavaliolla keskimäärin 23 prosenttia. Lisäksi ohjelmassa puhuttiin ruokavalion vaikutuksesta ummetukseen sekä pre- ja probioottien vaikutuksesta suoliston bakteerikantaan. Kuin myönnytyksenä ohjelman populaarille luonteelle pohdittiin myös suolistokaasujen muodostumisen määrää.

20 kommenttia:

  1. Kelpaako Kyolic Aged Garlic Extract (600mg) kaksi kertaa päivässä samaan tarkoitukseen?

    VastaaPoista
  2. Minulla sattuneesti ei ole erektio-ongelmaa, mutta kysymys on kiinnostava myös siksi, että se on herkkä mittari verisuonten kuntoon yleensä, ja myös aivojen osalta.

    Minua jäi mietityttämään kehotus leikata valkosipuli palasiksi allisiinin imeytymisen tehostamiseksi. Näinhän kiinalaiset tekevät, sen sijaan japanilaiset raastavat ja ranskalaiset murskaavat. Tuleeko jälkimmäisillä tavoilla kontakti ilmaan tai soluseinämien rikkoutuminen jo liian suureksi allisiinin vapautumisen/imeytymisen kannalta, vai onko lähteen kirjoittanut joku "insinööri" ajattelematta olemassa olevia ruonvalmistustekniikoita sen tarkemmin?

    VastaaPoista
  3. Hieman epäilen, että ei, koska Kyolic Aged Garlic Extract ei sisällä lainkaan allisiinia, joka lienee se aine, joka saa veren virtauksen paranemaan verisuonissa.

    Mikään ei tietenkään estä kokeilemasta. Kokeilua, jos sellaisen aloitat, kannattaa jatkaa riittävän pitkään. Esimerkiksi tässä BBC:n ohjelmassahan koejakso oli pituudeltaan 3 kuukautta. Jos päätät kokeilla, olisi mielenkiintoista kuulla oliko tuotteesta hyötyä vai ei.

    VastaaPoista
  4. Toisaalta tämä vajaan kolmen vuoden takainen uutisartikkeli viittaa siihen, että valkosipulikapseleistakin voisi olla hyötyä. Mutta onko juuri tuosta puhutusta valmisteesta, se onkin jo toinen juttu.

    VastaaPoista
  5. Uskoisin, että olennaista on sekä soluseinämien murskaaminen nesteiden vapauttamiseksi että myös kontaktin luominen ilman kanssa. Valkosipulin rikkomis- leikkaamis- tai murskaamistavalla ei liene paljon merkitystä kunhan kosketuspintaa ilman kanssa saadaan lisää. Kiireiset kokithan näkyvät murskaavan valkosipulin usein haarukalla ja miksei sekin toimisi.

    VastaaPoista
  6. Haarukka pitääkin vielä kokeilla!

    Valkosipulin allisiini ja ilmeisesti etenkin allisiinin hajoamisyhdisteet mm. diallyylisulfidi (DAS)ja diallyylidisulfidi (DADS) näyttäisivät olevan myös erittäin tehokkaita eturauhassyövän ja naisten rintasyövän ehkäisijöitä.

    On harmi että pohjosimainen kulttuurimme käyttää valkosipulia niin vähän. Syitä lisäämiseen näyttäisi löytyvän. Monin paikoin esim. Kiinaa on tavallista, että käytännössä jokainen ateria sisältää runsain määrin tuoretta, vain kevyesti kypsennettyä valkosipulia. Kukaan ei kärsi hajuhaitoista kun siinä ympäristössä niitä ei yksinkertaisesti havaitse.

    Eipä kumma aasialaisten kauniit syöpätilastot.

    VastaaPoista
  7. Suippopäinen maakilpikonna kurottelee kaulaansa vihaisen näköisenä. Kokki työntää sen nokan eteen pienen puupalan, johon konna tarttuu vahvoilla leuoillaan.

    Naps.

    Leveän veitsen sivallus ja kopaus puuta vasten katkaisee kilpikonnan kaulan. Kokki nostaa kilven ja kaataa kaula-aukosta pulppuavan veren astiaan, jossa se sekoittuu sakeen.

    Muutamassa minuutissa valmistuvat jämäkät kilpikonnanveriaperitiivit. Illan isäntä, herra Kobayashi, on innoissaan.”Tämä on hyvää lääkettä mieskunnolle”, hän kertoo ja nauraa irstaasti päälle.

    (Lainaus kirjasta Pölkki & Valkama: Umami : Japanilainen ruokakulttuuri)

    VastaaPoista
  8. Valkosipulivalmisteita on myös allisiinin kanssa (non-aged garlic), mutta niistä seuraa hajuhaittoja..

    VastaaPoista
  9. Hei LeenaM,

    Kaakaojauhe on varmasti terveellistä, mutta en tietenkään voi lähteä suosittelemaan lääkitysten lopettamista. Primaspan tietääkseni vähentää naisilla aivohalvausriskiä. Toistaiseksi ei taida olla näyttöä siitä, että myös kaakaojauhe vähentäisi sitä.

    Korostan sitä, että en ole lääkäri.

    VastaaPoista
  10. Riittääkö se että valkosipulin kynnen pureskelee suussa,eikö se siinä murskaannu?

    VastaaPoista
  11. Minulla on mielikuva, että vuoden parin takaisessa hollantilaistutkimuksessa suklaa olisi vähentänyt muiden muassa myös aivohalvausriskiä? Mikä olisi johdonmukaistakin jos/kun se parantaa nimenomaan verisuonten toimintaa.

    VastaaPoista
  12. "Riittääkö se että valkosipulin kynnen pureskelee suussa,eikö se siinä murskaannu?"

    Ei, olennaista on myös kosketus ilman kanssa, jolloin muodostuu allisiinia.

    VastaaPoista
  13. "Minulla on mielikuva, että vuoden parin takaisessa hollantilaistutkimuksessa suklaa olisi vähentänyt muiden muassa myös aivohalvausriskiä?"

    Mirka, olet oikeassa sikäli, että on väestötutkimuksia, joissa kaakaon saanti on alentanut aivohalvausriskiä. Ei pidä silti ajatella yksioikoisesti, että kaakao (tai tumma suklaa) voisi korvata esimerkiksi Primaspanin, koska mekanismit voivat olla vähän erilaisia. Olisin pikemminkin taipuvainen ajattelemaan, että kaakaojauhe (tai tumma suklaa) voi vielä mainitun lääkkeen lisäksikin vähentää riskiä (additiivinen vaikutus).

    VastaaPoista
  14. Jooei, en missään tapauksessa tarkoittanut ottaa kantaa lääkityksen tarpeellisuuteen tai tarpeettomuuten, se on hoitavan lääkärin ja potilaan välinen asia.

    Keskustelun otsikkoon liittyen, mitä ajattelet ruusujuuren turvallisuudesta?

    VastaaPoista
  15. "Keskustelun otsikkoon liittyen, mitä ajattelet ruusujuuren turvallisuudesta?"

    Toistaiseksi olen nähnyt ruusujuuresta lähes pelkästään myönteistä. Eräs sivusto kuitenkin toteaa mahdollisista sivuvaikutuksista näin:

    "As with many herbs that increase energy, too high a rhodiola rosea dose can cause side effects. Rhodiola side effects may include restlessness, irritability, and insomnia. A possible rhodiola rosea side effect on high doses is increased heart rate. A rare rhodiola rosea side effect on very high doses could include heart palpitations."

    VastaaPoista
  16. Pitääkö se murskattu valkosipuli olla minkä aikaa ilman kanssa,ennenkuin sen voi syödä.

    VastaaPoista
  17. "Pitääkö se murskattu valkosipuli olla minkä aikaa ilman kanssa,ennenkuin sen voi syödä."

    Jos siis optimaalista hoitovaikutusta hakee, on parasta murskata tai leikata valkosipuli, antaa sen seistä 10 minuuttia ja syödä se sen jälkeen raakana.

    (Näin käsitellyn valkosipulin pitäisi kestää myös hyvin lyhyt, alle 6 minuutin, kuumennusaika. Niin kertoi tutkimus, joka on linkitettynä aiempaan valkosipulia käsitelleeseen blogikirjoitukseeni.)

    VastaaPoista
  18. Kiitos Juhana kun jaksoit kaivaa noita ruusujuuren mahdollisia haittoja.

    Itäaasialaisessa keittiössä valkosipulin kypsennysaika on tyypillisimmään noin 1/2 - 3 minuuttia. Näin kypsennettynä se on helpomopi ja maukkaampi syödä kuin raakana.

    VastaaPoista
  19. jos käyttää esim. Biolic valkosipulitbletteja niitä olisi kai syötävä 8kpl(1 kpl sisältää 2.5mg allisiinia)että se vastaisi 4:ää valkosipulinkynttä eli ohjeen mukainen annostus(2 kpl), pitäisi ylittää reippaasti. Onko haittavaikutuksia?

    VastaaPoista
  20. Vaikea kysymys, johon en osaa valitettavasti vastata. Suosittelisin kysymään asiaa suoraan ko. tuotteen valmistajalta tai pyytää tuotteen suomalaista maahantuojaa selvittämään asia valmistajalta.

    Luontaistuotekauppojen myyjillä on muuten usein paljon parempi koulutus kuin moni tulee ajatelleeksi. Heiltäkin voi tällaisissa tapauksissa kysyä neuvoa. Silti he eivät ehkä juuri tähän kysymykseen osaa vastata sen paremmin kuin minäkään.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...