1. marraskuuta 2007

Ruotsalaistutkimus: elintavoilla voidaan vähentää sydäninfarktiriskiä roimasti

Naiset voivat vähentää sydäninfarktin riskiä 77 prosentilla terveellisten elintapojen yhdistelmällä. Tämä käy ilmi ruotsalaisen mammografia-kohortin aineistoon perustuvasta tutkimuksesta, jonka tuloksista raportoitiin lokakuun Archives of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Hyödyllisiksi havaittuihin elämäntapoihin kuuluivat terveellinen ruokavalio, kohtuullinen alkoholin käyttö, tupakoimattomuus, vyötärölihavuuden puuttuminen sekä liikunnan säännöllinen harrastaminen. Terveelliseksi ja riskejä vähentäväksi ruokavalioksi osoittautui tutkimuksessa runsas vihannesten, hedelmien, täysjyväviljan, kalan ja palkokasvien syönti. Riskiä vähentäväksi liikunnaksi riitti kävelyn, pyöräilyn tai vastaavaan liikunnan harrastaminen vähintään 40 minuuttia päivässä sekä yksi viikottainen liikuntatunti sen lisänä.

Tulokset ovat yhteneviä aiempien havaintojen kanssa. Sekä Maailman terveysjärjestö WHO että Harvardin tutkijat ovat olleet jo aiemmin sillä kannalla, että terveellisillä elintavoilla voidaan ehkäistä noin 80 prosenttia ennenaikaisista sydäntaudeista.

Tulokset tekee erityisen mielenkiintoisiksi se, että samaan aikaan kolesterolilääkityksen hyödyt naisten kohdalla ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Tänä vuonna ilmestyneessä meta-analyysissä (tutkimusten tutkimuksessa) statiinilääkitys ei vähentänyt lainkaan kuolleisuutta naisilla. (Tästä ei pidä vetää sellaista johtopäätöstä, etteikö kolesterolilääkityksestä voisi olla hyötyä sellaisille naisille, joiden riski on erittäin korkea.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...