25. marraskuuta 2007

Sitruuna lisää vihreän teen terveellisyyttä

Vihreä tee sisältää terveellisiä antioksidantteina toimivia flavanoleja, kuten katekiineja, joista tärkein on epigallokatekiinigallaatti (EGCG). Suurin osa näistä muun muassa syöpä- ja sydäntautiriskiä vähentävistä antioksidanteista kuitenkin hajoaa ruoansulatuksessa. Vain alle 20 prosenttia vihreän teen katekiineista selviää ruoansulatuksesta. Nyt tutkijat ovat havainneet, että sitruunamehun lisääminen vihreään teehen voi viisinkertaistaa elimistöön imeytyvien antioksidanttien määrän.

Lue asiaa koskeva englanninkielinen uutisartikkeli.

5 kommenttia:

 1. Mitenköhän, päteeköhän tulos myös mustaan teehen? Heikkilä väittää viimeisessä kirjassaan, että mustassa teessä on samat hyötyaineet mutta vain muuntuneessa, mutta yhtä tehokkaassa muodossa.

  Myös maito, soijamaito ja riisimaito lisäsivät imeytymistä puolella. Eurooppalaisessa perinteessähän teehen on ollut tapana lisätä joko sitruunaviipale tai maitotilkka.

  Mitenköhän venäläisten vadelmahillo?

  VastaaPoista
 2. Myös musta tee on terveellistä, mutta katekiinit eivät todellakaan ole samassa muodossa ja siksi myöskään vaikutukset eivät ole samanlaisia. En ole perehtynyt asiaan kovin peripohjaisesti, mutta en esimerkiksi usko, että mustalla teellä on yhtäläistä syöpäriskiä vähentävää vaikutusta. Uskon silti, että sitruunan lisääminen mustaan teehen auttaa myös sen katekiinien selviytymistä ruoansulatuksessa. Vadelmahillosta en osaa tässä yhteydessä sanoa mitään.

  VastaaPoista
 3. Valkoisen teen flavonoidipitoisuus on keskimäärin hieman korkeampi kuin vihreän. Uskoisin, että sitruunalla on myös valkoisen teen flavonoidien imeytyvyyttä parantava vaikutus.

  VastaaPoista
 4. "Tee ei ole muuta kuin tätä:
  Ensin kiehautat veden,
  Sitten haudutat teen.
  Sitten juot teen asianmukaisesti.
  Tässä kaikki mitä sinun on tarpeen tietää."
  — Sen no Rikyu, teemestari

  VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...