Kuka uskoo siihen, että terveellinen ruoka ei ole sen kalliimpaa kuin muukaan ruoka? Tänä vuonna julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan näin ei kuitenkaan olisi vaan terveellistä ruokaa saisi yhtä edullisesti kuin muutakin (tutkimusta referoi suomeksi esimerkiksi MediUutiset). Jokainen joka itse ostaa ostoksensa ruokakaupasta tietää kuitenkin, että niin ei ole. Halpaa bulkkiruokaa, kuten vaaleaa leipää, sokeria ja lenkkimakkaraa, saa halvalla. Terveellisistä vihanneksista, marjoista ja hedelmistä saa maksaa itsensä kipeäksi. Joka muuta väittää, on joko vieraantunut todellisuudesta tai sitten hänellä on niin hyvä tulotaso, että ruoan hinnalla ei ole enää juuri mitään väliä.
Suomalaistutkimuksen lukeminen herättikin pohtimaan, mikä on motiivina sellaisen tutkimuksen teettämiselle, jossa yritetään todistella, että terveellistä ruokaa saa halvalla. Onko tutkimuksen tarkoituksena toimia apologiana, puolustuspuheena, sosioekonomisia terveyseroja ylläpitävälle politiikalle, jossa elintarvikkeiden arvonlisävero pidetään yhä korkealla, vähimmäisetuudet matalina ja kansalaisten terveysmaksuja korotetaan? Sellaisia motiiveja on vaikea uskoa, mutta on vaikea keksiä muutakaan järkevää selitystä asialle.
Useat ulkomaiset tutkimukset nimittäin osoittavat sen, minkä jokainen kaupassa käyvä tietää: Sokeri, rasva ja viljat ovat sisältämäänsä energiamäärään nähden halpaa ruokaa, mutta vihannekset ja hedelmät kalliita. Sen vuoksi köyhät käyttävät vähemmän rahaa vihannesten ja hedelmien ostamiseen kuin paremmin ansaitsevat, mikä näkyy yllä olevasta yhdysvaltalaisiin tilastoihin perustuvasta kaaviostakin. Suomalaistutkimuksen oudot tulokset selittyvät sillä, että ruoan terveellisyyttä on mitattu liian karkeilla mittareilla, kuten makroravintoaineiden suhteilla sekä tyydyttyneen rasvan ja kuidun saannilla. Ruoan todellinen terveellisyys ei kuitenkaan selity riittävän hyvin pelkästään tällaisilla tekijöillä. Myös mikroravintoaineiden saanti tulisi selvittää.
Tutkimusviitteitä asiasta enemmän kiinnostuneille:
Low-energy-density diets are associated with high diet quality in adults in the United States.
Replacing fats and sweets with vegetables and fruits--a question of cost.
Low-energy-density diets are associated with higher diet quality and higher diet costs in French adults.
Low-cost diets: more energy, fewer nutrients.
Dietary variety predicts low body mass index and inadequate macronutrient and micronutrient intakes in community-dwelling older adults.
Kansanterveyslaitoksen sivuilla sosioekonomisista eroista:
Ravinnon sosioekonomiset erot
EI tarvitse kuin verrata sydänmerkki-tuotteiden hintoja ei-sydänmerkki-tuotteisiin havaitakseen, että terveellisyys maksaa: vähäsuolaisempi maksaa enemmän lähes tuotteryhmässä kuin tuoteryhmässä, samoin terveellisempi rasvahappokoostumus tulee kukkarolle kalliiksi, vaikka itsellenikin asiantuntijat ovat toista väittäneet. Markkinavoimat rahastavat terveellisyydellä. En tiedä, mahtaako mikään taho tällaiselle rahastamiselle mitään.
VastaaPoistaSyd�nmerkki on melko turha keksint� ylip�t�n. Syd�nmerkki� my�nnet�n l�hinn� haitallisten elintarvikeryhmien sellaisille tuotteille, jotka ovat teoreettisesti hiukan v�hemm�n haitallisia. Parhaaseen ravitsemukseen p�see, kun n�m� tuoteryhm�t karsii ruokavaliossaan kokonaisuudessaan v�hiin.
VastaaPoistaSyd�nterveytt� edist�v�t elintarvikkeet ovat johdonmukaisesti syd�nmerkin ulkopuolella, kuten vaikkapa rasvainen kala, p�hkin�t, �ljy, valkosipuli tai anitoksidanttipitoiset kasvikset.
Mirka, sinun kannattaa tutustua Sydänmerkin nettisivuihin niin myöntämisperusteet selviävät.
VastaaPoistaKeksintö voi itsellesi olla turha, mutta moni tarvitsee sitä.
Rasvainen kala, pähkinät, monet suokaöljyt, sipulit, kasvikset, marjat ja hedelmät, kokojyvävilja ovat ilman muuta sydänterveyden kannalta parasta ruokaa. Sitten on vain kaupassa päätettävä monesta muusta valinnasta: ostanko tuota leipää, mitä jugurttia, mitä levitettä, mitä juustoa, mitä makkaraa... Liian pienellä präntätyt tuoteselosteet eivät kaikille sovi. Se vain auttaa valitsemaan tuoteryhmänsä vähäsuolaisimpia, runsaskuituisimpia, vähäsokerisimpia, rasvahappokoostumukseltaan sydämen ja verisuonten kannalta edullisimpia tuotteita. Merkki ei kyllä vapauta ajattelun vaivasta. Se ei nykytarjonnassa ole mahdollista.
Liian pienet tuoteselosteet pitäisi saada säädöksillä kuriin. Erityisesti allergisille ongelma on todellinen.
VastaaPoista