26. marraskuuta 2007

Tumma suklaa auttaa valtimoita laajenemaan

Tumman suklaan terveyshyödyistä on tullut jälleen uutta tutkimustietoa. Plasebokontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa on nyt havaittu, että tumma suklaa auttaa ainakin hetkellisesti sepelvaltimoita laajentumaan sekä vähentää hapettumisstressiä ja verihiutaleiden kasaantumista.

Tutkimusryhmään kuuluneet söivät 40 grammaa 70-prosenttista, runsaasti flavonoideja sisältävää tummaa suklaata. Kontrolliryhmään kuuluneet söivät saman verran flavonoiditonta tummaa suklaata. Vaikutusta tutkittiin kaksi tuntia tumman suklaan nauttimisen jälkeen.

Aiemmissa tutkimuksissa on muun muassa havaittu, että tumma suklaa parantaa endoteelin eli verisuonen sisäpinnan toimintaa, vähentää hieman LDL-kolesterolin hapettumisherkkyyttä, kohottaa hyvää HDL-kolesterolia sekä saattaa alentaa hieman verenpainetta.

Eräässä hollantilaisessa tutkimuksessa runsaimmin kaakaota sisältäviä ruokia käyttävien sydän- ja verisuonitautikuolleisuus oli puolta alempaa kuin vähiten kaakaota käyttävien. Tärkein kaakaon lähde hollantilaisilla oli juuri tumma suklaa. Runsaimmin kaakaota käyttäneessä ryhmässä sitä syötiin keskimäärin määrä, joka vastaa vain noin kymmentä grammaa tummaa suklaata päivässä. Terveyshyödyt saadakseen sitä ei siis tarvitse syödä paljon.

Tutkimusten perusteella voi tehdä ainakin sen johtopäätöksen, että jos makeaa tekee mieli, tumma suklaa on yksi terveellisimmistä vaihtoehdoista.

7 kommenttia:

  1. Mistä tietää, onko suklaassa favonoideja?

    Mitä tapahtuu, jos syö esimerkiksi 100 grammaa päivässä?

    VastaaPoista
  2. Lähtökohtaisesti kaikessa suklaassa on flavonoideja (paitsi valkoisessa suklaassa ja tuossa tutkimuksen kontrolliryhmän suklaassa, josta ne oli kaiketi poistettu erikoismenetelmin). Tummassa suklaassa on flavonoideja enemmän kuin maitosuklaassa ja lisäksi tummasta suklaasta flavonoidit imeytyvät paljon paremmin kuin maitosuklaasta.

    Jos syö tummaa suklaata 100 grammaa päivässä, siitä ei ehkä ole muuta haittaa kuin se, että se lihottaa ja että se voi lisätä hampaiden reikiintymistä. Suosittelisin kuitenkin annoksen puolittamista esimerkiksi 50 grammaan päivässä.

    VastaaPoista
  3. Tumma suklaahan on varsin täyteläistä ja tuhtia tavaraa, etenkin jos nostaa prosentin vielä 70:stä korkeammalle, joten sitä ei välttämättä tee edes mieli syödä samanlaisia määriä kuin tavallista runsassokerista maitosuklaata.

    Voihan sitä tietty enemmänkin kuin 40 g syödä, mutta vastaavasti esimerkiksi perunasta ja leivästä saatavaa tyhjää energiaa olisi vähennettävä.

    VastaaPoista
  4. Pidän enemmän kaakaosta kuin tummasta suklaasta. Ajaako se saman asian? Ekstratuhtiin kaakaomukilliseen menee vajaa 20 g kaakaojauhetta, päivässä 40-60 g. Paljonko se on verrattuna 50 grammaan tummaa suklaata?

    terv.
    Perenna

    VastaaPoista
  5. Tummaa suklaatakin terveellisempää olisi luultavasti sekoittaa kaakaojauhe veteen tai riisi- tai soijamaitoon (tavallisesta maidosta kaakaon flavonoidit imeytyvät huonosti joidenkin tutkimustietojen mukaan).

    40-60 grammaa kaakaojauhetta päivässä kuulostaa aika paljolta, kun ottaa huomioon, että hollantilaistutkimuksessa (johon myös löytyy linkki tämänpäiväisestä blogikirjoituksestani) keskimäärin vain 4 grammaa kaakaojauhetta yhdistyi puolta alempaan sydäntautikuolleisuuteen. Tuossa samassa tutkimuksessa oli laskettu niin, että noin 4 grammaa kaakaojauhetta vastasi noin 10 grammaa tummaa suklaata.

    VastaaPoista
  6. Tuota kaipasinkin: mikä määrä kaakaojauhetta ja tummaa suklaata vastaavat toisiaan. Kiitos.

    Sekoitan kaakaon veteen, johon lisään aika reilusti kahvikermaa.

    En ole nähnyt varoituksia kaakaojauheen liiasta syömisestä. Rupesin juomaan kaakaota lähinnä korvatakseni perunoiden jättämän kaliumtyhjiön.

    Hui, jos 3 mukillista kaakaota päivässä on jotenkin vaarallista, tulee jo ortoreksia mieleen, jossa jokainen suupala täytyy laskea. Silloin olisi melkein parempi jättää ravitsemusasiat ajattelematta.

    Terv. Perenna

    VastaaPoista
  7. Onhan kaakaojauhe myös hyvä kuidun ja magnesiumin lähde.

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...