30. marraskuuta 2007

Kolesteroli ON riskitekijä

Kokonaiskolesterolin merkitys riskitekijänä on asetettu aina silloin tällöin kyseenalaiseksi. Nyt Lancetissä julkaistun erittäin laajan meta-analyysin (tutkimusten tutkimuksen) mukaan veren kokonaiskolesteroli yhdistyy iskeemisen sydäntaudin riskiin molemmilla sukupuolilla keski-iästä aina vanhuuteen.

Yhden millimoolin litrassa (1 mmol/l) alempi kokonaiskolesteroli yhdistyi 40–49-vuotiailla noin puolta alempaan ja 50–69-vuotiailla kolmannesta alempaan riskiin kuolla iskeemiseen sydäntautiin. 70–89-vuotiailla vastaavan suuruinen aleneminen oli yhteydessä noin kuudennesta alempaan iskeemisen sydäntaudin riskiin.

Vaikka kokonaiskolesteroli osoittautui tutkimuksessa selväksi riskitekijäksi, kokonaiskolesteroli/HDL-suhde oli silti tutkimuksen mukaan yli kaksi kertaa informatiivisempi merkkiarvo kuin pelkkä kokonaiskolesteroli.

Eräänä mielenkiintoisena tuloksena tutkimuksessa oli se, että kokonaiskolesteroli ei yhdistynyt suurempaan aivohalvausriskiin joitakin alaryhmiä lukuunottamatta.

Lähteet:

Blood cholesterol and vascular mortality by age, sex, and blood pressure: a meta-analysis of individual data from 61 prospective studies with 55 000 vascular deaths. The Lancet 2007; 370:1829-1839.

Medscape (vaatii kirjautumisen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...